En hel skottkärra full av charmiga orangutangungar. Men klimathotet gör att arten riskerar att utrotas. Foto: Christian Aslund / Barcroft Media
En hel skottkärra full av charmiga orangutangungar. Men klimathotet gör att arten riskerar att utrotas. Foto: Christian Aslund / Barcroft Media

Orangutangen riskerar utrotas

Publicerad
Uppdaterad
En hel skottkärra full av charmiga orangutangungar. Men klimathotet gör att arten riskerar att utrotas.
- Orangutangen kan vara utrotad inom en mycket snar framtid, säger Pernilla Svedberg, generalsekreterare på Borneo orangutan survival Sweden.
I början av 1900-talet fanns det hundratusentals orangutanger i världen. Nu finns bara 60 000 kvar. Om bara tio år kan hela populationen vara utraderad.
I 15 år har organisationen Borneo Orangutan Survival (BOS) kämpat för att rädda de utrotningshotade aporna. När regnskogen skövlas försvinner orangutangernas naturliga miljö, och klimatförändringarna gör att det blir ont om mat. Tjuvjägare som dödar aporna för kunna fånga in deras ungar och sälja som sällskapsdjur är ett annat konkret hot.

Får går i skogsskola

De skadade och hemlösa aporna som hittas förs till BOS två rehabiliteringscentrum på Borneo. Där får ungarna växa upp nära sina mänskliga fosterföräldrar och gå i ”skogsskola” för att lära sig klättra, bygga bon och handskas med olika faror som de kommer att möta i det vilda.
Vid 6-7 års ålder är det dags att flytta ut i på en av de fem öar som ligger nära centret och där får de under de första 18 månaderna extra mat och övervakning.
Nu kan du göra någonting för att rädda aporna. På BOS hemsida kan du symboliskt adoptera orangutangerna genom att stötta organisationen ekonomiskt.
– Det behövs väldigt många fler som adopterar en orangutang, säger Pernilla Svedberg.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag