Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Orangutangen riskerar utrotas

En hel skottkärra full av charmiga orangutangungar. Men klimathotet gör att arten riskerar att utrotas.Foto: Christian Aslund / Barcroft Media
En hel skottkärra full av charmiga orangutangungar. Men klimathotet gör att arten riskerar att utrotas.
- Orangutangen kan vara utrotad inom en mycket snar framtid, säger Pernilla Svedberg, generalsekreterare på Borneo orangutan survival Sweden.
I början av 1900-talet fanns det hundratusentals orangutanger i världen. Nu finns bara 60 000 kvar. Om bara tio år kan hela populationen vara utraderad.
I 15 år har organisationen Borneo Orangutan Survival (BOS) kämpat för att rädda de utrotningshotade aporna. När regnskogen skövlas försvinner orangutangernas naturliga miljö, och klimatförändringarna gör att det blir ont om mat. Tjuvjägare som dödar aporna för kunna fånga in deras ungar och sälja som sällskapsdjur är ett annat konkret hot.

Får går i skogsskola

De skadade och hemlösa aporna som hittas förs till BOS två rehabiliteringscentrum på Borneo. Där får ungarna växa upp nära sina mänskliga fosterföräldrar och gå i ”skogsskola” för att lära sig klättra, bygga bon och handskas med olika faror som de kommer att möta i det vilda.
Vid 6-7 års ålder är det dags att flytta ut i på en av de fem öar som ligger nära centret och där får de under de första 18 månaderna extra mat och övervakning.
Nu kan du göra någonting för att rädda aporna. På BOS hemsida kan du symboliskt adoptera orangutangerna genom att stötta organisationen ekonomiskt.
– Det behövs väldigt många fler som adopterar en orangutang, säger Pernilla Svedberg.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.