Oprah har tillräckligt med pengar och ett namn känt nog

Foto: OLLE SPORRONG
Oprah Winfrey.
Foto: JRC PHOTO LIBRARY / PICTURELUX / STELLA PICTURES PICTURELUX

Efter sitt uppmärksammade tal på Golden Globe Awards uppges nu Oprah Winfrey vilja bli USA:s nästa president. 

Expressens USA-expert Frida Stranne svara på tre frågor om tv-stjärnans möjligheter att nå Vita huset.

Hur sannolikt är det att Oprah skulle kunna ställa upp som kandidat? 

– Sannolikheten för det är omöjlig att sia något om. Det är en lång process och väldigt många överväganden som en person har att göra innan hen kan besluta sig för om det rätt att kandidera. Det handlar bland annat om möjligheten att få in tillräckligt med pengar, vad opinionsmätningar visar samt hur viktiga personer, organisationer och partiet ställer sig. 


LÄS MER: Uppgifter: Oprah Winfrey vill bli USA:s nästa president 


– Oprah har tillräckligt med pengar och ett namn känt nog för att ekonomiskt kunna finansiera en kampanj och det är en grundförutsättning i USA men i övrigt är det väldigt osäkert vad hon kan ta med sig in i en kampanj. Hon har själv sagt att det inte är aktuellt men det har många före henne också sagt som senare kandiderat. Men nu har tanken väckts och många kommer både att avråda henne och heja på henne att kandidera. Det kan bli hursomhelst. 


LÄS MER: Kändisarna vill se Oprah som president


Efter brandtalet på Golden Globe har spekulationerna tagit fart. Vad var det i det talet som väckte de här önskemålen att se henne som presidentkandidat?

– Det har mycket att göra med att delar av USA, det vill säga liberaler och vänstermänniskor är extremt bekymrade över den politiska utvecklingen i USA och vad Trump och republikanerna i deras ögon ställer till med liksom Trumps beteende får dem att skämmas över USA. De vill se en förändring. 

– Parallellt med det saknar det demokratiska partiet en frontfigur som tagit taktpinnen efter Obama och många söker nu någon att ställa sig bakom som kan leda partiet framåt och ge näring till väljarbasen. Oprah pratar liksom Barack Obama gjorde personligt, vackert och med emfas om sådant som den här delen av USA tycker är viktiga. Om jämlikhet, jämställdhet och ett liberalt sinnat USA. Och hon är en skicklig kommunikatör som använder starka känslor, väver samman en personlig berättelse med viktiga samhällsfrågor vilket många amerikaner älskar.


LÄS MER: Ivanka Trumps hyllning till Oprah Winfrey: "Inspirerande"


Är hon rätt person för jobbet?

– Som med allt annat beror det på vem du frågar. Men många ifrågasätter på goda grunder om USA verkligen skulle behöva ytterligare en känd miljardär utan politisk erfarenhet i Vita huset. Och även om många älskar Oprah och hon är både framgångsrik och omtyckt så är det en helt annan sak att vara politiker än att jobba som tv-stjärna och entreprenör. Att känna Washington, ha god förståelse för lagstiftning och policyfrågor liksom en bred förankring i partiet är viktiga saker för att lyckas. Delar som hon saknar. Och hon förenar inte heller alla olika grupper USA utan tilltalar den mer liberala delen av landet. 


LÄS MER: Ett delat USA är i framtiden inte längre en omöjlighet


– USA i dag är djupt splittrat och utifrån det kan man säga att landet sannolikt skulle må bra av någon som vinner respekt över breda led och är lite mer av en tråkig bakgrundsfigur. Men det finns säkert många som tycker det motsatta och säkert gärna skulle se Oprah just på grund av hennes förmåga att lyssna och inspirera.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.