Oppositionspolitiker gripna i Turkiet

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Partiledarna Selahattin Demirtas och Figen Yuksekdag finns bland de gripna.
Foto: Lefteris Pitarakis / AP/ TT
Figen Yuksekdag greps i Ankara.
Foto: Lefteris Pitarakis / AP/ TT
Utrikesminister Margot Wallström säger att massgripandena är "extremt oroande".
Foto: Jessica Gow/Tt

Elva höga politiker från det turkiska oppositionspartiet HDP har gripits, rapporterar internationella medier.

– Den turkiska regeringen är på väg mot ett diktatorskap som påminner om Nazityskland, säger en parlamentariker till BBC.

Händelserna är "extremt oroande", menar utrikesminister Margot Wallström.

Under fredagen har svenska Utrikesdepartementet träffat Turkiets ambassadör med anledning av gripandena.

De två partiledarna för det prokurdiska partiet HDP, Selahattin Demirtas och Figen Yuksekdag, har gripits tillsammans med minst nio andra parlamentariker, skriver BBC News med hänvisning till den turkiska nyhetsbyrån Anadolu.

Demirtas greps i sitt hem i Diyarbakir i sydöstra Turkiet medan Yuksekdag greps i Ankara.

Under fredagseftermiddagen uppgav turkiska statsägda medier att två medlemmar av HDP officiellt gripits och att de nu ska ställas inför rätta, skriver AP.

Parlamentariker: ”Helt illegitimt”

En parlamentariker, som inte är en av de gripna, som BBC pratat med beskriver gripandena som ”helt illegitima”.

– Kvällens tillslag har inget att göra med procedurmässig lag, kriminell lag eller någon annan lag eller konstitutionen. Det här är ett illegitimt påhopp på HDP:s parlamentariker, säger parlamentarikern till BBC.

En annan parlamentariker menar att gripandet markerar ”slutet för demokratin” i Turkiet, skriver AFP.https://twitter.com/AFP/status/794493393523118080

Tyskland frågade efter svar

Det svenska utrikesdepartementet har under fredagen haft ett möte med Turkiets ambassadör, vilket Aftonbladet var först med att skriva om. Mötet skedde mellan ambassadören och chef för UD:s EU–enhet, Mikaela Kumlin Granit.

– Ja, jag kan bekräfta det, säger Patrik Nilsson på UD:s presstjänst.

– Vi går aldrig in på vad som vi säger i sådana sammanhang. Men Margot Wallström har tidigare varit tydlig i den här frågan.

Men det är inte bara i Sverige som man talat med de turkiska ambassadörerna. På fredagen bad den tyske utrikesministern, Frank-Walter Steinmeier, den turkiske ambassadören i Tyskland att komma till utrikesministeriet för att berätta om gripandet.

– Nattens gripanden av politiker inom HDP visar på en allt mer drastisk intensifiering av situationen enligt ministern, skrev tyska utrikesministeriet i ett uttalande enligt Reuters.

Även Frankrikes utrikesminister är kritisk till gripandena.

– Frankrike uppmanar Turkiet att respektera lagen om människors rättighet fundamentala rättigheter som inkluderar demokrati och pressfrihet, sade utrikesministerns talesperson, Romain Nadal, enligt Reuters.


Utrikesminister Margot Wallström säger att massgripandena är "extremt oroande".
Foto: Jessica Gow/TT

Skedde detonation i Diyarbakir

Bara några timmar efter gripandena skedde en explosion i Diyarbakir, den stad där Selahattin Demirtas gripits.

I samband med detonationen ska flera sociala medier ha legat nere, skriver BBC. Bland annat ska det inte ha gått att komma in på Youtube, Twitter och Facebook. De som försökt ta sig ut med hjälp av en VPN ska inte heller ha lyckats.

Men Selahattin Demirtas hann ändå twittra om att han greps innan dess. Han skrev då att den turkiska polisen stod vid hans dörr för att gripa honom.https://twitter.com/hdpdemirtas/status/794305662008393728

Myndigheterna anklagar HDP för propaganda

Turkiska myndigheter anklagar HDP för terrorpropaganda och kopplingar till den militanta terrorgruppen PKK, kopplingar som partiet förnekar.

PKK är klassat som en terrororganisation av EU, USA och Turkiet.

Sveriges utrikesminister Margot Wallström har kommenterat massgripandena, och hon menar att de är "extremt oroande".

"De kan inte ses som isolerade fall utan som en fortsättning på en längre tid av åtgärder mot HDP-företrädare. Vi förväntar oss att dessa folkvalda företrädare släpps. Arresteringarna riskerar att underblåsa de redan existerande motsättningarna i landet", säger hon i ett uttalande via regeringskansliet.https://twitter.com/margotwallstrom/status/794470313434218496


Wallström: Dialog måste återupptas

"Fri media och opposition är förutsättningar för ett pluralistiskt demokratiskt samhälle. Att dessa grupper attackeras är därför illavarslande", fortsätter Margot Wallström.

Margot Wallström menar att Turkiet måste "återgå till en normalisering" och att dialogen mellan Erdogans regering och oppositionen måste återupptas.

"Det är viktigt att EU:s medlemsstater reagerar samlat för att mänskliga rättigheter och rättsstatens principer i Turkiet upprätthålls."

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.