Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Oppositionens kritik mot Lövin: ”Ytterst ansvarslöst”

Isabella Lövin får kritik.
Foto: ERIK SIMANDER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Annika Jacobson har tidigare varit chef för Greenpeace Sverige.
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

Isabella Lövins stabschef Annika Jacobson har som chef för Greenpeace Sverige stått bakom olagliga intrång på svenska kärnkraftsverk.

Nu får miljö- och klimatministerns val av medarbetare kritik, uppger Dagens Nyheter.  

– Vi ser nu ytterligare ett exempel på att S+MP-regeringen uppvisar en bristande regeringsduglighet, säger Lars Hjälmered, Moderaternas närings– och energipolitiske talesperson, till tidningen. 

Under åren 2012 och 2014 stod Annika Jacobson som chef för Greenpeace Sverige bakom aktivisters intrång på flera svenska kärnkraftsverk.

Hon har nu blivit utsedd till stabs- och planeringschef hos miljö- och klimatminister Isabella Lövin (MP), vilket Dagens Nyheter berättade om under fredagen. 

Nu riktas kritik från oppositionen mot klimatministerns val av medarbetare. 

– Vi ser nu ytterligare ett exempel på att S+MP-regeringen uppvisar en bristande regeringsduglighet. Att ge en person, som stått bakom olagliga aktioner mot kärnkraftverk, en ledande position inom regeringskansliet för att bland annat arbeta med frågor kopplade till just kärnkraft är anmärkningsvärt. Isabella Lövins agerande är ytterst ansvarslöst, säger Lars Hjälmered, Moderaternas närings– och energipolitiske talesperson till Dagens Nyheter.

”Fullständigt omdömeslöst” 

Arman Teimouri, Liberalernas näringspolitiske talesperson, tycker att Annika Jacobson är ett exempel på brister i regeringens syn på säkerhet. 

Sverigedemokraternas Mattias Bäckström Johansson är också han kritisk till valet av Annika Jacobson.

– Det är fullständigt omdömeslöst att utse en person med den bakgrunden till stabschef som lett en organisation som vid flertalet tillfällen har agerat som sabotörer där man många gånger inte lyckats uppnå någonting, säger han till tidningen. 

Annika Jacobson säger själv till DN att organisationen Greenpeace jobbar med civil olydnad som ett sätt att driva fram förändring.

– Det bygger på ickevåld, öppenhet och ett personligt ansvarstagande. Det personliga ansvarstagandet bygger på att varje individ tar ansvar för sina egna handlingar. Därför vill jag inte uttala mig om enskilda individer. Min roll i det här arbetet var att driva en samhällsdebatt om svensk kärnsäkerhet, säger hon till tidningen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.