Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Oppositionen satte stopp för regeringen

Solveig Zander, riksdagsledamot för Centerpartiet, är upprörd över att regeringens förslag röstades ner. Foto: Jonas Ekströmer / Scanpix

Regeringen drabbades av ytterligare ett bakslag i dag.

Förslaget om ytterligare sänkt arbetsgivaravgift för unga röstades ner av oppositionen.

– Det är inte klokt, det är helt absurt, säger Solveig Zander, riksdagsledamot för Centerpartiet.

Regeringen fick inte igenom ett av sina jobbförslag för att göra det lättare att anställa unga under 23 år. Oppositionen röstade i dag emot det nya förslaget om att den redan i dag halverade arbetsgivaravgiften för unga skulle sänkas ytterligare för ungdomar under 23 år när socialförsäkringsutskottet sammanträdde.

Men samtliga oppositionspartier röstade alltså emot. Solveig Zander, riksdagsledamot för Centerpartiet är upprörd.

– Det är inte klokt, det är helt absurt. Först och främst, hur kan Socialdemokraterna samarbeta med Sverigedemokraterna. Sedan är jag upprörd över vad det här innebär för ungdomarna, som verkligen behöver jobb. Kan det här äventyra sommarjobben för ungdomarna? De fattar inte vad de gör, säger Zander till Expressen.se och fortsätter:

– Konsekvenserna kommer direkt att bli att man inte vill anställa ungdomar. Man har ju sänkt arbetsgivaravgiften för ungdomar bara för att de inte är fullfjädrade inom det jobb de får, utan det är en form av inskolning för dem. Inte sjutton anställer man en person som man inte kan få ut hundra procent av. Det kommer bli ännu fler ungdomar som går arbetslösa.

Kritiker menar att den sänkta arbetsgivaravgiften för unga inte har lett till fler jobb?

– Då kan man tänka, hur skulle arbetslösheten bland unga ha sett ut om inte den sänkta arbetsgivaravgiften för unga hade funnits. Uppriktigt sagt hade den varit ännu högre då.

Annie Lööf är rasande

Centerpartiets ledare Annie Lööf är "rasande" på att oppositionen stoppar regeringens förslag.

"Jag blir otroligt provocerad när man tar unga som gisslan i det politiska spelet. Det är deras möjligheter till jobb det handlar om", säger hon i en skriftlig kommentar.

"De sätter sitt politiska spel före jobben till unga. Hur ska småföretagen och kommunerna kunna erbjuda sommarjobb till unga när oppositionen gör det dyrare att anställa just unga?", skriver Annie Lööf.

Oppositionens avslag innebär dock inte att det blir dyrare än i dag att anställa unga. Det blir bara inte ännu billigare.

Arbetsmarknadsminister Elisabeth Svantesson beklagar oppositionens agerande.

– Det här är ett förslag som ger fler unga jobb. Det är ju sorgligt att man röstar emot ett sådant förslag, säger hon till TT.

Hon ser inga argument för att stoppa förslaget. Hon hänvisar till att Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering (IFAU) konstaterat att åtgärderna har störst effekt om de riktas mot de yngsta.

Hur många jobb som kan påverkas, kan hon inte säga.

– Det är svårt att säga, men jag reser runt varje vecka och träffar arbetsgivare som berättar vilken effekt de sänkta kostnaderna har haft, att de har kunnat anställa flera unga och investera, säger Elisabeth Svantesson.

"Ineffektiv och dyr åtgärd"

S och V motionerade för avslag på propositionen.

– Alla expertmyndigheter har konstaterat att halveringen av arbetsgivaravgiften för unga är en mycket ineffektiv och dyr åtgärd som kostar 14 miljarder kronor. Vi vill inte lägga ytterligare en kvarts miljard kronor på detta, säger utskottets vice ordförande Tomas Eneroth (S) till TT.

Socialförsäkringsutskottets ordförande Gunnar Axén (M) tycker att oppositionens agerande visar att valet i höst är viktigt.

– Det här visar ju att det finns en majoritet i riksdagen som inte vill underlätta för unga att få jobb, säger han till TT.

Särskilt upprörd över att oppositionen bryter ut en del av budgeten och ändrar det, verkar han dock inte.

– Det fanns ju en praxis att man inte ska bryta ut delar av budgeten, men den har ju oppositionen redan övergivit, säger Gunnar Axén.

Han syftar på att de fyra oppositionspartierna i vintras stoppade regeringens förslag att höja brytpunkten för statlig skatt.

Regeringen halverade socialavgifterna, inklusive den allmänna löneavgiften, för 18-25-åringar 1 juli 2007. Två år senare utökades systemet till att gälla upp till 26 år. Det är inte bara Socialdemokraterna som har ifrågasatt effektivitet i sådana generella åtgärder. Flera expertmyndigheter, som Arbetsförmedlingen, Riksrevisionen och Försäkringskassan, har framhållit att sysselsättningseffekterna är oklara.

I det nya förslaget tar regeringen bort nedsättningen helt för personer som fyllt 25 år. I stället vill man minska avgifterna än mer för personer mellan 18-23 år. För dessa personer ska bara ålderspensionsavgiften på 10,21 procent betalas. Förslaget var tänkt att träda i kraft 1 juli i år, lagom till sommarjobben börjar.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!