Oppositionen ökar försprånget

Publicerad
Uppdaterad
Socialdemokraterna, miljöpartiet och vänstern ökar ledningen över alliansregeringen. Moderaterna ökar visserligen i tredje mätningen i rad, men de övriga regeringspartierna minskar, visar en väljarbarometer från Skop.
Oppositionen får stöd av nära en majoritet av de 1 000 tillfrågade, 49,9 procent, medan alliansen får stöd av 44,6 procent. Det är dock långt ifrån ledningen för ett år sedan som låg på nära 10 procentenheter i Skops mätningar. Moderaterna har i finanskrisens spår fått ett större stöd i mätningen än i valet 2006, hela 27 procent.

Sd under gränsen

Kristdemokraternas nedgång på 1,6 procentenheter är statistisk säkerställd och kd hamnar på 4,3. Sverigedemokraterna kommer dock inte över riksdagsgränsen utan hamnar på 3,4 procent.
Undersökningen gjordes mellan den 11 december 2008 till den 7 januari 2009.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag