Ifrågasätter satsningar. Statsminister Fredrik Reinfeldts regeringsförklaring, som presenterades i går, får stark kritik av oppositionen med Mona Sahlin i spetsen. Foto: Sven Lindwall
Ifrågasätter satsningar. Statsminister Fredrik Reinfeldts regeringsförklaring, som presenterades i går, får stark kritik av oppositionen med Mona Sahlin i spetsen. Foto: Sven Lindwall

Oppositionen kritisk till alla miljardsatsningar i nya budgeten

Publicerad
Uppdaterad
Regeringen staplar miljardsatsning på miljardsatsning i budgeten som presenteras på måndag.
Nu går oppositionen till storms mot regeringens miljardregn - och anklagar den för att köpa röster.
- Jag är förvånad över att man nu har så väldigt gott om pengar. Det handlar väl om att man nu försöker köpa röster, säger Miljöpartiets språkrör Peter Eriksson.
När riksmötet öppnades i går och statsminister Fredrik Reinfeldt läst upp sin regeringsförklaring hade ännu en miljardsatsning i den kommande budgeten presenterats.
Den här gången är det pensionärer med full garantipension som ska få skattelättnader på upp till en hundralapp i månaden. Pensionärssatsningen på 3,5 miljarder kronor läggs nu till raden av miljardsatsningar från regeringen.
- Jag undrar om ekonomin nu ska användas mer för att locka väljare än att faktiskt bekämpa arbetslösheten, säger S-ledaren Mona Sahlin.
Ser du några ekonomiska faror med en ganska tilltagen budget?
- Framför allt eftersom det kombineras med att de långsiktiga utgifterna för staten fortsätter att växa. Skattesänkningarna är ju permanenta. Då blir vägen till överskott väldigt, väldigt lång, säger Sahlin.

"Gått ifrån tidigare linjen"

V-ledaren Lars Ohly:
- Den sedelpress som vi påstods ha förfogat över tidigare - den har tydligen Anders Borg köpt på Blocket.
- Det är uppenbart att man har gått ifrån den tidigare linjen att inte satsa på nånting. Nu är det valår och då är man beredd att ta till sedelpressen i vissa fall. Alla ska få nånting, säger Ohly.
Statsminister Fredrik Reinfeldt tar lätt på kritiken:
- Min utgångspunkt är at det har skett en förskjutning på de offentliga finanserna på över 40 miljarder. Jag presenterar en förstärkning av de uppdaterade offentliga finanserna när vi lägger budgeten på måndag, trots att vi alltså har råd med en hel del insatser som vi menar är rätt krispolitik.

Hot om höjda räntor

Jan Häggström, chefekonom på Handelsbanken, anser att regeringens miljardsatsningar behövs - men han pekar också på att de i förlängningen kan leda till höjda räntor.
- I det här läget är det lämpligare för Sverige att gasa på med finanspolitiken och behövs bromsen drar man upp räntorna - annars riskerar vi att hamnar i en ohållbar situation längre fram. Dagens låga räntor stimulerar kredittillväxten nåt alldeles enormt.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag