Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Oppositionen kräver  svar från regeringen

Miljöpartiets migrationspolitiska talesperson, Maria Ferm, ser oroväckande på polisens dataregister.
Foto: Cornelia Nordström

Justitieminister Beatrice Ask (M) menar att Skånepolisens register över tusentals svenska romer strider mot lagen.

- Det var en chock när jag läste tidningen i morse, säger hon.

Samtidigt kräver oppositionen svar på hur regeringen tänker tackla övervakningsskandalen.

Flera grundlagsexperter kallar det grundlagsvidrigt, det register över romer som har upprättats hos polisen i Lund.

På morgonen bekräftade Skånepolisens pressinformatör Lars Förstell att ett register finns, och enligt uppgifter till DN ska minst ett 70-tal anställda ha tillgång till det.

Justitieminister Beatrice Ask (M) blev upprörd när hon slog upp tidningen i morse och menar att det är helt obegripligt varför registret skapats.

- Det är upprörande av det enkla skälet att vi har lagar i det här landet som inte ger utrymme för den typen av register. Vi har bland annat en modern polisdatalag som är otroligt tydlig kring vad man får göra och inte göra. Det är också så att man inte heller får upprätta register över människor på enstaka känsliga uppgifter av de slag som det är beskrivet i den här artikeln, säger hon och fortsätter:

- Nu måste alla fakta upp på mordet, det första jag gjorde när jag läste artikeln var att kontakta mina medarbetare för att sätta i gång arbetet.

Enligt Beatrice Ask är frågan oerhört angelägen och Rikspolisstyrelsens styrelse kommer att ha ett möte för att reda ut saken.

Datainspektionen och Säkerhets- och integritetsskyddsnämnden är de myndigheter som utöver tillsyn över polisen och deras behandling av personuppgifter. Myndigheterna kan nu bli föremål för granskning.

- De kommer naturligtvis också vara intressanta att prata med för att se hur de utövat sin tillsyn, säger Beatrice Ask som aldrig hört talas om att det funnits något liknande register tidigare.

Säkerhets- och integritetsskyddsnämnden inledde under måndagen en tillsyn mot Skånepolisen för att utreda vad som egentligen har skett.

Ansvariga måste ställas till svars

Oppositionen ställer krav på att justitieminister Beatrice Ask reagerar.

"Justitieminister Beatrice Ask måste komma till Riksdagen och förklara hur registreringen av romer har fått förekomma," skriver Morgan Johansson, S, ordförande i justitieutskottet, på Twitter.

"Det är så pass allvarliga uppgifter att Beatrice Ask bör komma till justitieutskottet och tala om vilka åtgärder hon avser att vidta" skriver Vänsterpartiets rättspolitiska talesperson Lena Olsson till TT.

Beatrice Ask meddelar att all information kommer att presenteras för justitieutskottet.

- Det råder bred politisk enhet i det här landet om vad som ska gälla för skydd av personlig integritet och också om vad vi tycker om den här typen av register.

Miljöpartiets rättspolitiska talesperson, Maria Ferm, ser oroväckande på polisens dataregister och säger till TT att hon tänker ta initiativ till ett möte med Rikspolisstyrelsens chef för att utreda saken.

– Om det är så att vi har ett olagligt register så måste det så klart avskaffas och ansvariga måste ställas till svars, säger Maria Ferm till TT.

Även Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven kräver svar.

- Vi ska leva i en rättsäker demokrati i Sverige och stämmer de här uppgifterna är det olagligt, det är oacceptabelt och då gäller det att komma till botten med sanningen och se vem som kan ställas till ansvar för detta, samt att vi politiska partier ser till att det aldrig händer igen, säger han till Expressens reporter Callum Bloodworth.

Ask förstår oron

Justitieminister Beatrice Ask förstår att många upprörts över registret och blir oroliga.

- Jag tror att många romer lider av den historia som genom många, många år inneburit att man känt sig mer eller mindre förföljd och trakasserad av myndigheter, och det påverkar naturligtvis hur man reagerar och det är viktigt att vi kommer år den här problematiken.

Kan man tänka sig att det finns liknande olagliga register över andra folkslag hos polisen?

- Jag utgår från att det inte finns, jag är väldigt illa berörd och chokad över de uppgifter som kommit fram. Jag utgår från att polisen i alla avseenden följer de lagar och regler som gäller. Vi kommer att göra allt för att vända på varje sten för att få fram fakta kring detta.

Under en presskonferens i Malmö på måndagseftermiddagen reagerade integrationsminister Erik Ullenhag, FP, på uppgifterna om registreringen.

– Det är minst sagt upprörande. Jag trodde att det var helt otänkbart att något sådant skulle förekomma i Sverige. Det är olagligt med registrering på etnisk grund, och det är ovärdigt, sa han på presskonferensen.

Under eftermiddagen kommer polisen i Skåne att hålla en presskonferens med anledning av registret.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.