Socialdemokraternas Mona Sahlin, Miljöpartiets Peter Eriksson och Vänsterpartiets Lars Ohly väntas lägga fram motstridiga förslag om allt från a-kassa till inkomstskatt. Foto: Stefan Forsell
Socialdemokraternas Mona Sahlin, Miljöpartiets Peter Eriksson och Vänsterpartiets Lars Ohly väntas lägga fram motstridiga förslag om allt från a-kassa till inkomstskatt. Foto: Stefan Forsell

Oppositionen kan inte enas om en gemensam budget

Publicerad
Uppdaterad
I dag blir de rödgröna tvungna att prata om sprickorna i samarbetet. Oppositionen är splittrad om allt från a-kassan till inkomstskatterna. - De får inte vara så oeniga att det börjar råda tvivel om att de ska kunna enas till våren, säger statsvetaren Ulf Bjereld.
Det blir ekonomisk politik på löpande band i riksdagen, när först Vänsterpartiet, sedan Miljöpartiet och slutligen Socialdemokraterna lägger fram var sin skuggbudget i dag.
De rödgröna väntas lägga fram motstridiga förslag om allt från A-kassan till inkomstskatterna.
Men Socialdemokraternas finansministerkandidat Thomas Östros tar lätt på splittringen.
- Det har aldrig hänt i svensk politisk historia att oppositionen har lagt fram en gemensam budget ett år före ett val, säger han.

"Vi kommer att enas"

Tanken är att de rödgröna ska lägga ett gemensamt budgetförslag först till våren.
- Vi kommer att enas då, det är målsättningen, säger Anki Ahlsten, partisekreterare i Vänsterpartiet.
Det är en strategi som har sina risker, enligt Ulf Bjereld, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet och medlem i Socialdemokraterna:
- Det negativa är att skillnaderna kan påverka bilden av oppositionens regeringsduglighet. De får inte framstå som så oeniga att det råder tvivel om projektet, och att de ska kunna enas till våren, säger han.

Fokus på alla tre

Men han betonar att de rödgröna också kan vinna på att visa upp politiska skillnader i det här skedet.
- Det blir fokus på alla tre partierna, och också fokus på de skillnader mellan partierna som fortfarande finns, så att olika väljargrupper kan attraheras av respektive partis program, säger han.
Oppositionen kan också kopiera Alliansens upplägg inför valet 2006 - med att bit för bit lägga fram den nya politiken för väljarna. Varje uppgörelse i en svår knäckfråga ger stor uppmärksamhet i medierna.

Rätt att vänta

Därför är det rätt att vänta med gemensamma förslag, enligt statsvetaren och S-debattören Stigbjörn Ljunggren:
- De ska inte visa alla kort ett år före valet. Jag tror inte ens att de i vårbudgeten kommer att visa allt de har i pipelinen. För det ska ju hända en del under sommaren och senare i valrörelsen också, säger han.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag