SD-kritik mot förslaget: ”Bara ett slag i luften”

KD:s Hans Eklind: ”Den typen av utvisningar måste vi få stopp för”.
Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor.
Foto: Olle Sporrong / Expressen / OLLE SPORRONG
Ulf Kristersson (M)
Foto: STINA STJERNKVIST/TT / TT NYHETSBYRÅN
Jonas Sjöstedt (V).
Foto: OLLE SPORRONG
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Moderaterna, Vänsterpartiet och Kristdemokraterna går samman för att tvinga fram stramare regler för arbetskraftsinvandringen. 

På torsdagen lades ett förslag fram i riksdagens socialförsäkringsutskott, men SD tycker inte det går tillräckligt långt.

– Vi hade velat gå mycket längre. Det är ett litet slag i luften, säger partiets migrationspolitiska talesperson Paula Bieler.  

Frågan om arbetskraftsinvandringen, där Sverige sticker ut med betydligt liberalare regler än många andra länder, har hamnat i fokus under senare tid. Inte minst till följd av kritik mot att även lågkvalificerad arbetskraft kan komma till Sverige. 

Från LO och Socialdemokraterna har man länge drivit på för en skärpning, men i och med januariavtalet med Centerpartiet och Liberalerna har partiet bundit sig att värna dagens liberala regler. 

Istället har det skett en omsvängning inom borgerligheten. Både Moderaterna och Kristdemokraterna har tagit avstånd från dagens modell, som man själva införde under alliansregeringens tid 2008. 

För två veckor sedan meddelade så januaripartierna att man tillsätter en utredning av arbetskraftsinvandringen som ska se över regelverket och presentera åtgärder

Oppositionen går samman

Men trots det går nu alltså Moderaterna samman med Kristdemokraterna och Vänsterpartiet för att tvinga fram vissa skärpningar av regelverket.

– Problemet är, när man läser direktiven till regeringens utredning, att det är väldigt urvattnat och det handlar mycket om att kartlägga och utreda. Vi vill genomföra skarpa åtgärder, säger Maria Malmer Stenergard, migrationspolitisk talesperson för Moderaterna. 

Syftet är enligt henne att få regeringen att vidta skarpa åtgärder mot fusket som förekommer. Man kräver samtidigt ett stopp för de så kallade kompetensutvisningarna, där människor i arbetet utvisats på grund av det man beskriver som ”bagatellartade misstag”. 

Ett utskottsinitiativ från de tre partierna lades på torsdagen fram i riksdagens Socialförsäkringsutskott, där Sverigedemokraterna avgör om det blir majoritet för oppositionens linje. Om oppositionen enas kan regeringen tvingas lägga ett tilläggsdirektiv till den pågående utredningen om arbetskraftsinvandringen.

V: ”Regeringen saknar handlingskraft”

Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt, beskriver det som ett steg i rätt riktning, även om partiet hade velat gå längre. 

”Vänsterpartiet hade gärna gått längre med krav på heltid och arbetsmarknadsprövning. Men med KD och M får vi något gjort när regeringen saknar handlingskraft”, skriver V-ledaren Jonas Sjöstedt på Twitter.

Samtidigt står det klart att det finns en hel del som de tre oppositionspartierna inte enats om, och som man fått lägga åt sidan. 

– Det är ingen hemlighet att vi kristdemokrater vill gå mycket längre än den här utredningen. Vi vill till exempel inte ha liberalisering av spårbytet, utan vi vill skärpa till spårbytet. Vi vill ta nacksving på problemen med arbetskraftsinvandringen och då räcker inte det här, men det är en början, säger Hans Eklind, Kristdemokraternas migrationspolitiska talesperson, i Expressen TV.

SD: ”Behövs mycket mer”

Om Sverigedemokraterna kommer stödja M, KD och V är ännu oklart. Partiet uttryckte på torsdagen besvikelse över det man menar är ett ”slag i luften”. 

– De förslag som lades fram i dag är intressanta att titta på, men det är bara en putsning på de regelverk som finns och det når inte hela vägen. Det belyser inte hela problematiken med en arbetskraftsinvandring till branscher där det verkligen inte finns behov, till låglönebranscher med låga och tuffa villkor och där människor utnyttjas, säger SD:s migrationspolitiska talesperson Paula Bieler.  

Håller ni ändå öppet för att stödja det?

– Vi får se. Det som nämns är inte nödvändigtvis dåliga förslag, men det är väldigt lite och det behövs mycket mer om man faktiskt ska göra skillnad.

Inte heller LO, som drivit på för rejäla skärpningar, imponeras av oppositionens förslag.

– Det här skiljer inte mycket i sak, det handlar bara om prestige, säger LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson till TT.

”Justitiedepartementet analyserar det”

Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark S om KD, M och V:s förslag.

SE MER: M varnar för budgetkaos

Elisabeth Svantesson (M) om moderaternas varning för budgetkaos

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.