Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Oppositionen fungerar ungefär som en ledarsida”

Expressens politikredaktion gör podden Verkställande utskottet.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Verkställande utskottet är tillbaka med ett nytt avsnitt – Expressens politikpodd avhandlar denna vecka bland annat onsdagens partiledardebatt i riksdagen. Och oppositionens problem när det gäller att kritisera regeringen.

– Man blir inte riktigt klok på vad de tycker att regeringen borde ha gjort istället, säger Viktor Barth-Kron.

spotify:episode:1n0FR9vvdSQ7cdcmRSNYYO

Torbjörn Nilsson:

– Det är högt tonläge. Men när det väl kommer till ett alternativ händer ingenting. Den politiska oppositionen fungerar ungefär som en ledarsida eller en fri debattör. En ledarsida kan alltid skälla och klaga, men man är inte riktigt svaret skyldig när det gäller alternativ. Politiska partier brukar anses vara svaret skyldig på frågan ”Vad ska vi göra istället då?” Men när det gäller pandemipolitiken har egentligen inget parti kommit med ett ihållande svar på den frågan.

Viktor Barth-Kron nämner att Centern är det parti som kommit närmast en alternativ pandemipolitik, ”även om den är luddig i kanterna”, och går sedan vidare till ett inlägg i debatten från Kristdemokraternas partiledare:

– En konkret sak i var att Ebba Busch lyfte Boris Johnson som ett slags föredöme.

– Det var speciellt, inflikar Maggie Strömberg och Viktor Barth-Kron fortsätter:

– Förstår i och för sig vad hon menar. Den brittiska regeringen har flera gånger tagit in ny information och bytt kurs. Det har man verkligen gjort. Sen kan man ha en diskussion om det är bra eller dåligt. Problemet när man jämför länder är att det finns inga kontrollgrupper.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.