Oppositionen drar i från alliansen igen

Publicerad
Uppdaterad
Oppositionens övertag över alliansen ökar, men regeringens nya kärnkraftspolitik har än så länge haft liten effekt på väljarnas sympatier.
Hittills har regeringen tjänat på den ekonomiska krisen.
I januari var skillnaden mellan blocken 5,7 procentenheter, den minsta sedan oktober 2007. Men i Sifos väljarbarometer i februari drar oppositionen ifrån och ökar sitt försprång till 7,1 procentenheter.
I kristider brukar väljarna sluta upp bakom sittande regering.
- Det är en kortsiktig effekt. Nu kommer opinionen mer att påverkas av partiernas förslag till lösningar på den ekonomiska krisen. Det är där kampen kommer att stå under 2009, säger Sören Holmberg, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, till Svenska Dagbladet.

MP har ökat

Mätningen gjordes efter att regeringen presenterat sin överenskommelse om energi- och klimatpolitiken där beslutet om att tillåta byggandet av nya kärnkraftsreaktorer var ett bärande inslag. En effekt kan möjligen ses i att stödet för Miljöpartiet (MP) – som är starkt emot kärnkraft – har ökat. Väljarbarometern visar också att det skett en övergång av kvinnor från den borgerliga alliansen till oppositionen. Här kan kärnkraftspolitiken ha spelat in – MP har 7,7 procent av väljarkåren och 10,2 procent av kvinnorna.
- Kärnkraftsfrågan har alltid haft den könsmässiga skillnaden så länge jag kan minnas, säger Toivo Sjörén, opinionsansvarig på Sifo, till Göteborgs-Posten.
Sören Holmberg spår i Svenska Dagbladet att de större effekterna av kärnkraftsfrågan dröjer.
- Debatten har inte kommit i gång ännu. Men det troliga är att det kommer bli mer konflikt omkring energi- och kärnkraftspolitiken nu och inför valet 2010, säger han till tidningen.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


centerpartiet

Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag