Foto: Robban Andersson
 Foto: Robban Andersson

Oppositionen är förbi regeringen

Publicerad
Uppdaterad
Oppositionen är störst - för första gången sedan valet.
Det visar en opinionsundersökning som Novus gjort på uppdrag av TV4 Nyheterna.
- Det är en politikeffekt, säger Carin Jämtin, partisekreterare för Socialdemokraterna till TV4.
Socialdemokraterna går fram – Moderaterna backar. Det har inneburit ett trendbrott för oppositionen som i Novus-mätningen gått om regeringspartierna.
Alliansen får 46.3 procent i majmätningen, oppositionen 47,2.

"Politikeffekt"

Moderaterna backar 2,4 procentenheter jämfört med förra månaden och hamnar på 30,4 procent.
Socialdemokraterna går fram med 2 procentenheter och landar på drygt 34 procent.
Carin Jämtin, partisekreterare för Socialdemokraterna, är försiktigt positiv till siffrorna.
- Det här är också en opinionsmätning men det är en av flera som har, hoppas jag, bekräftat en liten positiv trend framåt för våran del, säger hon och får sedan frågan om det är en Juholt-effekt:
– Det är en politikeffekt. Det är han som framför politiken, säger hon.

Upp och ner

Sofia Arkelsten avfärdar siffrorna som just resultatet av en mätning.
– Det är en opinionsundersökning och vi vet att siffrorna går upp och ner. På valdagen får vi facit, säger hon till TV4.
Kristdemokraterna ligger kvar under fyraprocentsspärren i mätningen.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag