Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Öppnar för sanktioner – efter protesterna i Iran

I söndags gick samlades Irans studenter på flera håll runt om i landet för att demonstrera mot regimen.
Arman Teimouri (L).
Foto: ALI LORESTANI/TT / TT NYHETSBYRÅN
Finansminister Mikael Damberg (S) och Socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S) vid en manifestation för det iranska folket på Norrmalmstorg i Stockholm förra veckan.
Foto: CHRISTINE OLSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Protesterna i Iran går in på tredje veckan.

Både Ardalan Shekarabi (S) och Arman Teimouri (L) öppnar för sanktioner mot landets regim.

– Man behöver ha både diplomati och starka sanktioner, säger Teimouri i ”P1 Morgon”.

I tisdagens ”P1 Morgon” i Sveriges Radio diskuterar Ardalan Shekarabi (S), avgående socialförsäkringsminister och den tidigare riksdagsledamoten Arman Teimouri (L) – båda med rötterna i Iran – hur Sverige och väst ska agera efter regimens våldsamma hanterade av protesterna i landet. 

Teimouri anser att omvärlden ”agerat lamt” gentemot Iran under lång tid, säger han. 

– Det finns länder, USA exempelvis, som har infört sanktioner mot moralpolisen i Iran. Det har övriga världen inte riktigt gjort. Det måste komma mer sanktioner och specifikt mot personer som ser till att det här förtrycket kan pågå. 

”Könsapartheid”

USA kommer att lägga ”ytterligare kostnader” på USA som svar på regimens hantering av protesterna, meddelade president Joe Biden under måndagen enligt AFP. 

Ardalan Shekarabi vill att regeringen och EU tar ställning till sanktioner mot Iran – men betonar också att en uppdaterad Iranpolitik bör prioriteras. 

Han anser att alltför stort fokus har legat på atomenergifrågan de senaste decennierna och vill därför att frågan om mänskliga rättigheter får större plats i diskussionen.

– Sverige och flera andra europeiska länder hade en ledande roll i kampen mot apartheid i Sydafrika på 80-talet. Nu pågår protester och en revolution mot könsapartheid i Iran. Då måste vi alla ställa oss frågan: Vad kan vi göra för att stödja dessa kvinnor och människor som vågar ge sig ut på gatorna för att protestera? säger Shekarabi i ”P1 Morgon”. 

Diplomati – och sanktioner

Varken Shekarabi eller Teimouri anser att det är fel att träffa företrädare för den iranska regimen.

– Jag tror att det inte är mötena som kanske gör att blir värre. Man behöver ha både diplomati och starka sanktioner mot landet. Det tror jag är avgörande om man ska hjälpa det iranska folket, säger Arman Teimouri.

– Den svenska linjen är att ha diplomatiska relationer med alla länder. Sen vill vi att den aktiva dialogen ska användas till att försvara mänskliga rättigheter och utöva påtryckningar. Ibland kombineras den med andra påtryckningar, till exempel sanktioner, säger Ardalan Shekarabi.

Hör Mohammad Fazlhashemi, professor i islamisk teologi, om protesterna och läget i Iran.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.