Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Öppna brevet med kravet till Morgan Johansson

Jeanatte Gustafsdotter, vd för Tidningsutgivarna. Foto: JONAS HELLSÉN / PRESSBILD
"Utländska bolag såsom Google, som publicerar material på svenska riktat till svenska medborgare, måste bli skyldiga att följa svensk lagstiftning", skriver Tidningsutgivarnas vd Jeanette Gustafsdotter i ett öppet brev till justitieminister Morgan Johansson, S.
Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN

Det är dags att justitieminister Morgan Johansson kallar till möte med Google och Facebook och kräver att de tar ansvar.

I ett öppet brev kräver Tidningsutgivarna krafttag mot att internetjättarna låter hat, hot upphovsrättsskyddat material ligga kvar på sina plattformar. 

– Det är ytterst ett hot mot demokratin, säger Tidningsutgivarnas vd Jeanette Gustafsdotter.

Google tillåter det högerextrema nätverket Granskning Sverige att via videotjänsten Youtube sprida upphovsrättsskyddat material. Det rapporterade Expressen på söndagen.

Det handlar om skärmdumpar som Granskning Sverige har publicerat från olika tidningsartiklar, vars innehåll nätverket ogillar. Skärmdumparna publiceras tillsammans med ljudklipp där Granskning Sveriges företrädare lurar till sig "intervjuer" med journalisterna som skrivit dem.

Enligt Jeanette Gustafsdotter är det ett allvarligt problem att upphovsrättsskyddat material förvanskas och läggs ut på olika extrema sajter. 

– Det är ytterst ett hot mot demokratin, för det gör man för att få mediehus och journalister att bli tysta, att inte fortsätta granska. 

 

LÄS MER: Google tillåter Granskning Sverige att sprida trakasserier 

 

Men det är inte bara mediehus och journalister som är utsatta, säger hon.

– Det är många vanliga människor som utsätts för trakasserier och nedlåtande uppgifter via amerikanska mediebolag, oftast Facebook eller Youtube och då indirekt Google.

Nu begär branschorganisationen Tidningsutgivarna att justitieminister Morgan Johansson, S, kallar till möte med Google, Facebook och de utsatta svenska medierna. 

”Bryter mot svensk lag”

Hennes uppfattning är att de amerikanska internetjättarna i dag inte följer svensk lagstiftning.

– Hur agerar den svenska regeringen för att se till amerikanska IT-bolag håller sig inom de ramar som finns? Jag skulle önska att man gör en ordentlig översyn av det här problemet och hur man kan komma åt det.

Det kan också behövas lagändringar, menar hon.

– Det kan mycket väl hända att det inte är Sverige som ska göra det, utan att det ska ske på EU-nivå. 

I Frankrike och Tyskland förs en diskussion om att börja bötfälla internetbolagen när de inte tar bort material som strider mot lagen. 

– Det kanske är sådant som vi måste göra i Sverige också. Ett svenskt mediebolag skulle inte kunna ha kvar direkt hotfulla meddelanden på sina plattformar när man får det påtalat. 

Expressen söker justitieminister Morgan Johansson för en kommentar.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!