Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Öppen strid i L efter Sabunis framgångar

Partiledarstriden i Liberalerna fortsätter.
Nyamko Sabuni vann stort i medlemsomröstningen i Västsverige på fredagen.Foto: STINA STJERNKVIST/TT / TT NYHETSBYRÅN
Erik Ullenhag har hittills bara hemdistriktet Uppsala bakom sig.Foto: PELLE T NILSSON / STELLA PICTURES - PELLE T NILSSON
Johan Pehrson kandiderar till att bli L:s partiledare.Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

Medlemmarna i Västsverige vill se Nyamko Sabuni som ny partiledare. Hon vann stort i den viktiga medlemsomröstningen i regionen och tar därmed ytterligare ett kliv närmare partiledarposten. 

Samtidigt skakas partiet av en öppen konflikt om hur medlemsomröstningarna – där Nyamko Sabuni skördat stora framgångar – ska hanteras. 

Flera befarar nu att att medlemmarna kommer köras över, och en rad tunga företrädare går nu också ut och varnar för allvarliga falangstrider om inte omröstningarna respekteras. 

Nyamko Sabuni fick hela 57 procent av medlemmarnas röster i Västsverige, mot 38 procent för Erik Ullenhag. Segern för Nyamko Sabuni är mycket viktig för henne och kan göra henne till totalsegrare i partiets medlemsomröstningar. 

Medlemmarna i Liberalerna håller på att ställa till med en politisk storskräll, som har potential att skaka om hela den politiska spelplanen i Sverige. 

Ett efter ett har resultaten från länsförbundens omröstningar kommit in, och hon har än så länge vunnit alla utom en, Eriks Ullenhags hemmalän Uppsala. 

Men det är i praktiken de tre storstadsdistrikten Stockholm, Skåne och Västsverige som avgör. 

Och eftersom Stockholm, som inte håller någon formell omröstning, väntas stödja Erik Ullenhag och Skåne väntas stödja Nyamko Sabuni innebär nu Nyamko Sabunis seger i Västsverige att hon sannolikt tar hem två av de tre stora distrikten. 

Men redan innan resultatet är klart har det uppstått en infekterad konflikt i partiet om hur tungt omröstningarna, som enligt stadgarna bara är rådgivande, ska väga. 

För i slutändan är det ombuden på landsmötet om två veckor som väljer ny partiledare, och mycket pekar på att i alla fall en del av dem kommer att gå emot resultatet i de lokala omröstningarna. 

Öppen strid efter Sabunis framgångar

Ordförande för Liberalerna i Västsverige Pär Gustafsson säger också att det är upp till ombuden själva att bestämmer hur de ska rösta.

– Vi har inte en tradition av att låsa upp våra ombud att rösta på ett visst sätt. Våra 33 ombud är fria att rösta som de vill, säger han.

Erik Ullenhag själv, och flera som stöder honom, har också gett uttryck för att det är upp till varje länsförbund att bestämma hur man ska förhålla sig till omröstningsresultatet. 

Statsvetaren Jenny Madestam om partiledarstriden i Liberalerna.

– Det är spännande att det nu prövas rådgivande medlemsomröstningar och att det finns ett väldigt engagemang i partiet. Men hur man ska tolka dessa får man bestämma i varje länsförbund eller lokalavdelning själva, sa han till Expressen på torsdagen. 

Och i just Västsverige så uppger flera för Expressen att en klar majoritet av ombuden öppet stöder Ullenhag. Det kan alltså uppstå en situation där Nyamko Sabuni vunnit medlemsomröstningen men Erik Ullenhag ändå väljs eftersom han har starkast stöd av ombuden på landsmötet. 

Robert Hannah: ”Orimligt om ombuden väljer en annan”

Robert Hannah, riksdagsledamot från Göteborg, är en av flera som nu oroas av detta. 

– Om en klar majoritet av medlemmarna röstar fram en kandidat är det orimligt om ombuden sedan väljer en annan. När vi nu bestämt att medlemmarna ska vara med och bestämma vem som ska vara deras partiledare, då kan inte en partielit välja en annan, säger han.

Även Maria Nilsson, också hon riksdagsledamot från Göteborg och ordförande för partiet i staden, anser att medlemmarna måste respekteras. 

Hon vill själv inte säga vem hon föredrar av kandidaterna, utan menar att medlemmarna måste få avgöra det.

Lilian Sjölund på Hela Hälsingland om Nyamko Sabunis och Erik Ullenhags skillnader.

– Syftet med dessa medlemsomröstningar är att ge medlemmarna det här inflytandet, och om ombuden sedan inte tycker att medlemmarna röstat rätt och struntar i omröstningarna får vi ett stort legitimitetsproblem, säger hon.

– Jag tycker det skulle vara mycket olyckligt. Det skulle ge en nyvald partiledare större utmaningar och det skulle skapa en större klyfta i partiet än den som redan finns i dag, fortsätter hon.

Känslig fråga för Liberalerna

Både Nyamko Sabuni och Johan Pehrson har deklarerat att resultatet från omröstningarna ska avgöra vem som blir ny partiledare, men flera som stöder Erik Ullenhag poängterar att det inte finns stöd för det i stadgarna och att ombuden själva måste få bestämma.  

Att frågan är känslig är tydligt. Flera i partiet är starkt kritiska mot Erik Ullenhags uttalande i Expressen på torsdagen, där han slog fast att det är upp till partdistrikten att avgöra detta. 

– Jag tycker det är anmärkningsvärt. När vi nu har medlemsomröstningar är det enligt mig av yttersta vikt att man också respekterar vad medlemmarna i vårt parti vill. Att börja ifrågasätta det är helt oacceptabelt, säger Louise Eklund, regionråd för Liberalerna i Skåne och vice ordförande för partiets Skåneförbund.

”Liberalerna behöver lugn och ro”

Flera Expressen talat med varnar också för att falangstriderna som rasade i partiet i vintras i samband med att regeringsfrågan avgjordes kommer att fördjupas ytterligare om inte medlemsomröstningarna respekteras. 

– Jag tror det skulle innebära flera år av ännu värre konflikter i partiet. Om en majoritet av medlemmarna förespråkar en viss kandidat, och just nu verkar det som att Nyamko Sabuni har starkast stöd, så måste det respekteras, säger riksdagsledamoten och partiprofilen Gulan Avci, som också tagit tydlig ställning för Sabuni. 

Tomas Nordenskiöld förklarar varför Västsveriges omröstning är viktig.

Robert Hannah håller med. 

– Liberalerna behöver lugn och ro nu. Det som kommer hända om man går emot medlemmarna är att de här konflikterna som finns i partiet bara kommer att fortsätta, säger han och fortsätter:

– Den vi väljer måste ha ett starkt mandat men det riskerar att bli ett väldigt svagt om man väljs av en partielit mot medlemmarnas uttryckta önskan, säger han. 

Robert Hannah säger i Expressen TV att han fram till nu inte velat ta ställning för någon kandidaterna, men att han i och med resultatet i Västsverige ser det som sin skyldighet att ställa sig bakom Sabuni.

Övertag för Sabuni

På fredagen hade Nyamko Sabuni åtta länsförbund bakom sig och Erik Ullenhag ett (Uppsala).

Östergötland, Västernorrland, Västmanland, Gävleborg, Norrbotten, Jönköping, Skaraborg och Västsverige har röstat för Sabuni.

Totalt finns 21 länsförbund, varav 15 kommer hålla rådgivande medlemsomröstningar, enligt partitidningen NU.

Kristianstadbladets ledarskribent om Nyamko Sabunis framgångar.