Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Öppen gallerdörr gjorde att schimpanserna kunde rymma

Furuviksparken utreder rymningen som ledde till fyra chimpansers död.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
Foto: ALEX LJUNGDAHL
Treåriga schimpansen Torsten var en av aporna som sköts ihjäl.
Foto: Furuviksparken

Schimpanserna som rymde från sitt hägn i Furuviksparken i december tog sig ut genom en gallerdörr som lämnats öppen, enligt djurparkens egen redogörelse. 

– I ljuset av det som skett är det tydligt att vår låsrutin i schimpanshägnen har varit bristfällig, säger parkens vd Sandra Wilke i ett uttalande. 

Fyra schimpanser avlivades i samband med rymningen. 

Fyra apor sköts till döds i Furuviksparken efter att flera av dem försökt rymma i mitten av december. 

Tre överlevde.

Orsaken till rymningen var en ”kombination av bristande rutiner och mänskliga misstag”, skriver Furuviksparken i ett pressmeddelande gällande den redogörelse som djurparken skickat in till länsstyrelsen och Arbetsmiljöverket. Först glömde en djurvårdare att stänga och låsa en gallerdörr i samband med ett arbete i ett av schimpansernas tre hägn.

Därefter genomförde två djurvårdare en låskontroll inför flytt av schimpanserna. Båda missade dock att kontrollera den aktuella gallerdörren – varpå schimpanserna slussades in. 

Känslan: ”Missat något”

En av djurvårdarna fick sedan en känsla av ha ”missat något” – och upptäckte då den öppna gallerdörren och att en schimpans tagit sig ut ur hägnet. Ytterligare en schimpans var på väg att göra desamma.

Denne försökte mota tillbaka den schimpansen som är på väg ut – men lyckas inte, utan slog larm. 

– Nu har vi utvecklat låsrutinen i schimpanshuset med en checklista och högre krav på kunskaper om hägnet och djuren. Därutöver kommer vi göra en omfattande översyn av samtliga låsrutiner i djurparken. Vi ska göra allt vi kan för att något liknande inte ska kunna hända igen, säger Sandra Wilke.

Fyra utredningar

Fyra utredningar pågår om händelsen. Utöver den utredning som Furuviksparken sedan tidigare gett i uppdrag åt ett revisionsföretag att genomföra granskar polisen, länsstyrelsen och Arbetsmiljöverket hur det gick till och vem som är ansvarig.

– Vi välkomnar och bistår de utredningar som genomförs av polisen, länsstyrelsen och Arbetsmiljöverket, säger Sandra Wilke.

DETTA HAR HÄNT

• 14 december 2022 rymde fem av Furuviksparkens schimpanser ut ur sitt hägn till parkområdet

• Under jakten på de förrymda aporna sköts fyra av dem i hjäl, och en skottskadades

• Den 17 december meddelade parken att de tre kvarvarande tre schimpanserna efter flera dygn på fri fot slutligen var tillbaka i ett helt säkrat hägn

Flera andra av djurparkens djur dog i samband med händelsen. En kärrsköldpadda fick bitskador och avlivades – och två fågelspindlar, sex snäckor och några fiskar hittades döda när djurskötarna slutligen kunde ta sig tillbaka in i huset. 

Schimpanserna mår bättre – men saknar sina vänner

Efter rymningen på Furuvik: Nya livet för Selma, Tjobbe och Maria-Magdalena

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.