Stefan Löfven höll tal vid byggstarten av Linnéuniversitetets nya byggnader. Foto: Suvad MrkonjicStefan Löfven höll tal vid byggstarten av Linnéuniversitetets nya byggnader. Foto: Suvad Mrkonjic
Stefan Löfven höll tal vid byggstarten av Linnéuniversitetets nya byggnader. Foto: Suvad Mrkonjic
Stefan Löfven. Foto: Suvad MrkonjicStefan Löfven. Foto: Suvad Mrkonjic
Stefan Löfven. Foto: Suvad Mrkonjic
Stefan Löfven. Foto: Suvad MrkonjicStefan Löfven. Foto: Suvad Mrkonjic
Stefan Löfven.  Foto: Suvad Mrkonjic
Stefan Löfven, här med Linnéuniversitetets nya rektor Stephen Hwang. Foto: Suvad MrkonjicStefan Löfven, här med Linnéuniversitetets nya rektor Stephen Hwang. Foto: Suvad Mrkonjic
Stefan Löfven, här med Linnéuniversitetets nya rektor Stephen Hwang.  Foto: Suvad Mrkonjic

Opinionen får inte Löfven på ny kurs

Publicerad

KALMAR. Trots katastrofsiffror i de tre senaste opinionsmätningarna har Stefan Löfven ingen ny plan.

– Jag tänker inte hålla på att ändra kurs för det, säger han.

SD-ledaren Jimmie Åkessons nya hot bemöter statsministern så här:

– Vill de fyra borgerliga partierna ha ett samarbete med Sverigedemokraterna så är det deras beslut.

Expressen mötte på onsdagseftermiddagen statsminister Stefan Löfven i Kalmar, där han deltog vid byggstarten av Linnéuniversitetets nya byggnader.

För första gången kommenterade han då opinionsundersökningarna som presenterats av Sifo, Novus och Ipsos de senaste dagarna. I två av tre mätningar är Moderaterna nu största parti, och i samtliga får Socialdemokraterna under 25 procent; 23,2 i Sifo, 24,4 i Novus och 24,7 i Ipsos.

Så låga siffror hade inte ens Löfvens sparkade företrädare, Håkan Juholt.

Kritik från SSU-ordförande

Samtidigt säger SSU-ordföranden Philip Botström att det känns som att "regeringen har tappat bort riktningen".

Stefan Löfven håller inte med.

– Nej, det tycker jag inte. Vi har en väldigt klar riktning. Vi fick en riktning av kongressen 2013, vi hade kongress 2015, vi har presenterat två regeringsförklaringar, vi har en budget och en vårändringsbudget. Alla pekar i samma riktning, det är slut med nedskärningar och skattesänkningar. Nu är det investeringar som gäller. Riktningen är klar, och den riktningen ska vi hålla i.

Du säger att politiken pekar i en riktning, men opinionssiffrorna pekar uppenbarligen i en annan riktning. Varför?

– Den observationen är precis den jag gör. Vi har för dåliga siffror, det är jag den första att erkänna. Men jag tänker inte hålla på att ändra kurs för det. Vi har en kurs och den är viktig för Sverige. Vi kan inte hålla på att sänka skatter och tro att allting blir bättre av det. Vi ska bygga ett samhälle.

– Sen har vi just nu några väldigt viktiga strider i svensk politik. En handlar om välfärden, när de borgerliga partierna är redo att sänka skatterna tänker jag stå upp för den. Den andra handlar om den svenska arbetsmarknaden, där de borgerliga partierna pratar om lägre löner och sämre villkor. Då tänker jag stå upp för svensk arbetsmarknad, schyssta villkor och löner som man faktiskt kan leva på.

"SD är ett högerparti"

I Kalmar kommenterade statsministern också det faktum att Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson nu lovar att stödja en gemensam alliansbudget utan förhandlingar:

– Det visar att det är ett högerparti, som jag har sagt hela tiden. Nu är de väldigt öppna med det. Sen att han säger att han inte ens behöver förhandla för att stödja någonting, det får andra bedöma.

Ser du en ökad risk för att alliansen skulle vilja fälla regeringen i olika sakfrågor med tanke på det rådande opinionsläget?

– Den frågan ligger helt och hållet hos dem. Det är de som ska avgöra om de vill ha ett systematiskt samarbete med Sverigedemokraterna. Den frågan äger inte jag. Men vad jag har hört hittills så vill inte liberaler eller centerpartister ha den typen av samarbete med Sverigedemokraterna. Man ska komma ihåg att mandaten i riksdagen fortfarande är sådana att vi är större än de fyra. Så för deras del krävs ett samarbete med Sverigedemokraterna.

Hur kommer du att agera om din nästa budget faller?

– Det är en helt hypotetisk fråga.

Men vi har varit med om det en gång?

– Det är faktiskt upp till de fyra borgerliga partierna om de vill ha ett samarbete med Sverigedemokraterna, så är det de som ska besvara den frågan. Den kan jag inte besvara.

Är du orolig?

– Nej, vi lägger våra budgetar och jag vet vilken kurs vi ska ha. Vill de fyra borgerliga partierna ha ett samarbete med Sverigedemokraterna så är det deras beslut. Det är de som ska besvara den frågan.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag