Opinionen får inte Löfven på ny kurs

Stefan Löfven höll tal vid byggstarten av Linnéuniversitetets nya byggnader.
Foto: Suvad Mrkonjic
Stefan Löfven.
Foto: Suvad Mrkonjic
Stefan Löfven.
Foto: Suvad Mrkonjic
Stefan Löfven, här med Linnéuniversitetets nya rektor Stephen Hwang.
Foto: Suvad Mrkonjic

KALMAR. Trots katastrofsiffror i de tre senaste opinionsmätningarna har Stefan Löfven ingen ny plan.

– Jag tänker inte hålla på att ändra kurs för det, säger han.

SD-ledaren Jimmie Åkessons nya hot bemöter statsministern så här:

– Vill de fyra borgerliga partierna ha ett samarbete med Sverigedemokraterna så är det deras beslut.

Expressen mötte på onsdagseftermiddagen statsminister Stefan Löfven i Kalmar, där han deltog vid byggstarten av Linnéuniversitetets nya byggnader.

För första gången kommenterade han då opinionsundersökningarna som presenterats av Sifo, Novus och Ipsos de senaste dagarna. I två av tre mätningar är Moderaterna nu största parti, och i samtliga får Socialdemokraterna under 25 procent; 23,2 i Sifo, 24,4 i Novus och 24,7 i Ipsos.

Så låga siffror hade inte ens Löfvens sparkade företrädare, Håkan Juholt.

Kritik från SSU-ordförande

Samtidigt säger SSU-ordföranden Philip Botström att det känns som att "regeringen har tappat bort riktningen".

Stefan Löfven håller inte med.

– Nej, det tycker jag inte. Vi har en väldigt klar riktning. Vi fick en riktning av kongressen 2013, vi hade kongress 2015, vi har presenterat två regeringsförklaringar, vi har en budget och en vårändringsbudget. Alla pekar i samma riktning, det är slut med nedskärningar och skattesänkningar. Nu är det investeringar som gäller. Riktningen är klar, och den riktningen ska vi hålla i.

Du säger att politiken pekar i en riktning, men opinionssiffrorna pekar uppenbarligen i en annan riktning. Varför?

– Den observationen är precis den jag gör. Vi har för dåliga siffror, det är jag den första att erkänna. Men jag tänker inte hålla på att ändra kurs för det. Vi har en kurs och den är viktig för Sverige. Vi kan inte hålla på att sänka skatter och tro att allting blir bättre av det. Vi ska bygga ett samhälle.

– Sen har vi just nu några väldigt viktiga strider i svensk politik. En handlar om välfärden, när de borgerliga partierna är redo att sänka skatterna tänker jag stå upp för den. Den andra handlar om den svenska arbetsmarknaden, där de borgerliga partierna pratar om lägre löner och sämre villkor. Då tänker jag stå upp för svensk arbetsmarknad, schyssta villkor och löner som man faktiskt kan leva på.

"SD är ett högerparti"

I Kalmar kommenterade statsministern också det faktum att Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson nu lovar att stödja en gemensam alliansbudget utan förhandlingar:

– Det visar att det är ett högerparti, som jag har sagt hela tiden. Nu är de väldigt öppna med det. Sen att han säger att han inte ens behöver förhandla för att stödja någonting, det får andra bedöma.

Ser du en ökad risk för att alliansen skulle vilja fälla regeringen i olika sakfrågor med tanke på det rådande opinionsläget?

– Den frågan ligger helt och hållet hos dem. Det är de som ska avgöra om de vill ha ett systematiskt samarbete med Sverigedemokraterna. Den frågan äger inte jag. Men vad jag har hört hittills så vill inte liberaler eller centerpartister ha den typen av samarbete med Sverigedemokraterna. Man ska komma ihåg att mandaten i riksdagen fortfarande är sådana att vi är större än de fyra. Så för deras del krävs ett samarbete med Sverigedemokraterna.

Hur kommer du att agera om din nästa budget faller?

– Det är en helt hypotetisk fråga.

Men vi har varit med om det en gång?

– Det är faktiskt upp till de fyra borgerliga partierna om de vill ha ett samarbete med Sverigedemokraterna, så är det de som ska besvara den frågan. Den kan jag inte besvara.

Är du orolig?

– Nej, vi lägger våra budgetar och jag vet vilken kurs vi ska ha. Vill de fyra borgerliga partierna ha ett samarbete med Sverigedemokraterna så är det deras beslut. Det är de som ska besvara den frågan.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.