Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Opererades av Macchiarini – nu är Yesim Cetir död

Yesim Cetir opererades av Paolo Macchiarini i Stockholm. Sedan dess har hon tillbringat all tid på sjukhus. Nu har även hon avlidit.
Foto: Privat
Totalt har Paolo Macchiarini opererat åtta personer runtom i världen med luftstrupar av plast. Nu har sju av dem avlidit.
Foto: Sven Lindwall
Bild ur SVT:s dokumentär om Paolo Macchiarini och hans metoder, som blev upprinnelsen till skandalen.
Foto: PRESSBILDER

Paolo Macchiarinis sista överlevande patient från Karolinska har avlidit.

Macchiarini opererade totalt åtta personer runtom i världen med luftstrupar av plast.

Tre av dessa opererades i Sverige. Bara en av dem, lärarstudenten Yesim Cetir, överlevde operationen.

Nu har även hon avlidit.

Kirurgen Paolo Macchiarini opererade åtta personen världen över med luftstrupar av plast. Mellan 2011 och 2013 opererades tre av dessa på Karolinska universitetssjukhuset.

De tre patienter som opererades med den experimentella metoden på Karolinska universitetssjukhuset var Andemariam Teklesenbet Beyene, 36, från Eritrea, Christopher Lyles, 30, från USA, och Yesim Cetir, 26, från Turkiet.

Endast Yesim Cetir överlevde operationen. Den 19 mars i år avled även hon.


LÄS MER: Macchiarinis offer väntar på rättvisa


Paolo Macchiarini blev av med sitt jobb på Karolinska institutet.
Foto: / PRESSBILDER

Opererades hundra gånger

Yesim Cetir opererades två gånger av Paolo Macchiarini. De luftstrupsimplantat som Macchiarini opererade in fungerade inte. Yesim intensivvårdades i tre år på Karolinska universitetssjukhuset och genomgick sammanlagt hundra operationer.

Efteråt flyttades hon till Philadelphia i USA där hon fick en ny biologisk luftstrupe och en ny lunga. Hon fick även en ny matstrupe eftersom hennes egen skadades i samband med ingreppen på Karolinska.

På måndagen meddelade Yesims pappa Hayrullah Cetir via Facebook att Yesim avlidit på sjukhuset i USA. När Expressen intervjuade honom i september förra året väntade han på att rättvisa skulle skipas.


Läs mer: ANNA BÄSÉN: Karolinska ska ta sitt ansvar på riktigt


Paolo Macchiarini.
Foto: Sven Lindwall

Ingen ekonomisk ersättning

Efter skandalen uppdagades har patienterna och deras efterlevande fått brev med en ursäkt från Karolinska universitetssjukhuset – men ingen ekonomisk ersättning.

Totalt har Paolo Macchiarini opererat åtta personer runtom i världen med luftstrupar av plast. Nu har sju av dem avlidit.

Macchiariniaffären - detta har hänt

Paolo Macchiarini, född 1958, är en italiensk läkare och forskare. Paolo Macchiarini rekryterades 2010 till Karolinska institutet efter att ha genomfört transplantationer med luftstrupar från avlidna donatorer.

2011 genomförde han världens första transplantation av en konstgjord luftstrupe på en patient vid Karolinska universitetssjukhuset. Paolo Macchiarini genomförde därefter flera sådana operationer. De betraktades till en början som lyckade.

2013 beslöt Karolinska universitetssjukhuset att stoppa operationerna då operationsmetoden bedömdes som misslyckad. I dag har sex av åtta patienter som opererats med metoden avlidit.

2014 i augusti anmäler fyra läkare på Karolinska universitetssjukhuset Paolo Macchiarini till KI:s rektor för att ha förvanskat resultaten av operationerna i sex vetenskapliga artiklar. Anmälan görs senare även till Läkemedelsverket och Centrala etikprövningsnämnden, som överlåter ärendet till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo. En belgisk forskare, Pierre Delaere, anmäler även Paolo Macchiarinis artikel i Lancet för forskningsfusk.

2015 i april polisanmäler Läkemedelsverket brott mot läkemedelslagen, eftersom det inte inhämtats tillstånd för klinisk prövning före operationerna. Åklagare inleder sedan en förundersökning om grovt vållande till annans död och grovt vållande till kroppsskada.

2015 i maj. Den externa utredaren Bengt Gerdin redovisar åtskilliga fall av oredlighet i artiklar i form av bristande överrens­stämmelse med journaldata.

2015 i augusti frias Paolo Macchiarini från forskningsfusk av KI:s rektor Anders Hamsten, även om han anses ha agerat oaktsamt. Det slås dessutom fast att Paolo Macchiarini inte ägnat sig åt forskning, utan åt sjukvård. Den externe granskaren Bengt Gerdin är kritisk.

2016 i januari. Tidningen Vanity Fair skriver en artikel om stjärnkirurgens privatliv där det även framkommer uppgifter om felaktigheter i cv:t. KI:s personalavdelning utreder och anser att han medvetet kommit med falsk eller missledande information i sitt cv.

SVT sänder Dokument inifråns serie om Paolo Macchiarini, Experimenten. KI:s rektor Anders Hamsten kallar omständigheterna kring Macchiarinis operationer i Ryssland för ”oacceptabla”.

2016 i februari. Karolinska universitetssjukhuset tillsätter en intern granskning av operationerna. Detta kritiseras och granskningen får sedan en extern utredare. KI aviserar att institutet avser att avskeda Paolo Macchiarini. KI återupptar utredningen om forskningsfusk, och begär yttrande från CEPN, Centrala Etiksprövningsnämnden.

2106 i mars. Regeringen beslutar att byta ut delar av Karolinska institutets styrelse, konsistoriet. Personalansvarsnämnden på Karolinska institutet fattar beslut om att Paolo Macchiarini ska få sparken.

2016 i maj. 14 olika utredningar eller översyner pågår eller är planerade som en följd av Macchiariniaffären, allt ifrån polis och åklagares förundersökning om brott till utredning om hur misstänkt forskningsfusk hanteras av universiteten. Paolo Macchiarini reser till Stockholm för att försvara sig i två av de pågående utredningarna. Han bryter också tystnaden och talar med media. Macchiarini hävdar att Karolinska vetat allt om hans verksamhet och meddelar att han tänker vidta rättsliga åtgärder mot Karolinska institutet för att de avskedat honom.

Källor: Läkartidningen, Dagens Medicin.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.