Fram till maj i år var Carl Troilius en av landets mest ansedda plastikkirurger. Foto: Christer Järeslätt
Fram till maj i år var Carl Troilius en av landets mest ansedda plastikkirurger. Foto: Christer Järeslätt

Opererade för miljoner

Publicerad
Egen tv-serie, en klinik som omsatte miljoner och föreläsningar över hela världen.
Men även misstankar om skattefiffel och nakenbilder till personalen.
Nu kan Expressen berätta hur Carl Troilius, 53, gick från hyllad plastikkirurg till dömd våldtäktsman.
Fram till maj i år var Carl Troilius en av landets mest ansedda plastikkirurger. Han har opererat 10 000-tals kvinnor som inte var tillräckligt nöjda med sitt utseende, och rest jorden runt för att föreläsa i ämnet.
– Genom att ta fram det bästa i kropp och ansikte blir patienten starkare, gladare och ser världen från en ny plattform, beskriver han själv sitt arbete.
28 år gammal, 1982, var han redan medicine doktor. Sex år senare, 1988, öppnade han sin egen klinik – Plastikkirurgicentrum i Malmö.

Tjänade miljontals kronor

Mottagningen blev en succé – och den växande skönhetsindustrin gjorde att Carl Troilius tjänade miljoner. Enbart under förra året omsatte kliniken 42 miljoner kronor.
För fyra år sedan blev han dessutom, förutom hyllad plastikkirurg, firad tv-stjärna.
I dokusåpan ”Plastikkliniken” på Kanal 5 kunde 100 000-tals tittare varje vecka följa några av Troilius patienter och se ”hur en av Sveriges ledande plastikkirurger” arbetade i operationssalen.

Frågetecken runt sig

Men samtidigt som karriären pekade uppåt dök det upp flera frågetecken runt Carl Troilius yrkesverksamhet.
I februari 2003 beslöt en åklagare att undersöka tv-läkarens affärer efter att det avslöjats att han fört över miljontals kronor till ett irländskt bolag som inte existerade.
Samtidigt utredde socialstyrelsen en anmälan om att eftervården på Troilius klinik inte höll måttet.

Skickade ut nakenbilder

Men den riktiga skandalen brakar loss julen 2005. Då skickar plastikkirurgen ut en julvideo till sina anställda – med nakenbilder på sig själv.
Filmen är en minnesgåva över klinikens konferensresa till Malta. Mitt bland turistbilderna kommer en sekvens där kameran sveper över Carl Troilius som poserar naken i ett badrum.
Personalen mår dåligt av det inträffade.
– De har jobbat många år tillsammans så detta är jättetråkigt, sa vd Sabina Gehrmann.

Ingen blev förvånad

När de anställda i våras fick reda på att deras chef var misstänkt för våldtäkt på en av sina patienter var det ingen som blev förvånad.
– Vi tänkte ”jaha, då har det äntligen skett”, sa en av de anställda i polisförhör.
Carl Troilius har nu tvingats sälja sin tidigare så eftertraktade klinik. Innan dess lyckades han plocka ut 1,5 miljoner från företaget. Han riskerar även att förlora sin läkarlegitimation.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag