Spekulationerna var många inför Nobels fredpris. Men under fredagsförmiddagen stod det klart att kemvapenövervakaren OPCW får årets fredspris.
Nobelkommitténs korta motivering lyder: "Det är för sitt arbete för att avskaffa kemiska vapen".
OPCW är ett internationellt samarbetsorgan som ser till att FN:s kemvapenkonvention efterlevs. Organet har en slags huvudroll i förstörandet av Syriens kemvapen, ett arbete som just påbörjats, och OPCW nämndes redan inför utnämningen som en av favoriterna till priset.
Får priset för avskaffande av kemvapen
OPCW får priset för sitt "omfattande arbete med att avskaffa kemiska vapen," säger kommitténs ordförande Thorbjørn Jagland.
– Vissa stater är fortfarande inte medlemmar. Vissa länder har inte observerat deadline för att förstöra sina vapen. Det gäller särskilt USA och Ryssland, säger Jagland.
Även den norske riskanalytikern Jørn Siljeholm, som tidigare arbetat som FN:s vapeninspektör, poängterar att tajmingen är perfekt.
– Detta är ett välförtjänt pris som kan bli direkt fredsskapande. Tajmningen är fantastisk, säger Siljeholm, som tidigare arbetat som FN:s vapeninspektör.
– Det är ett pris helt i Alfred Nobels anda, säger han till NRK.
Norges utrikesminister Espen Barth Eide passar på att skicka en gratulation över Twitter.
"Jag gratulerar OPCW för Nobelpriset. Kemiska vapen är förbjudna globalt; tiden har kommit för att de avskaffas fullständigt", skriver han enligt TT.
Även Sveriges Utrikesminister Carl Bildt menar att OPCW är väl värda priset.
- Det är ytterligare ett starkt politiskt stöd för ansträngningarna att bli av med alla kemiska vapen överallt i världen för evigt, säger han till TT.
Svensk delaktig
Expeditionen till Syrien leddes av svenske försvarsforskaren Åke Sellström, som alltså kan se sig delaktig till priset. Det var en glad Åke Sellström som var med i Expressens live-sändning strax efter tillkännagivandet:
– Det är en stor insats för freden, man avskaffar ett helt vapenslag från jorden, säger Sellström.
Nobelläcka till norsk tv
Samtidigt tycks det som att det finns en Nobelläcka. För femte året i rad lyckades nämligen norsk tv "erfara" rätt pristagare på förhand, skriver TT.
Totalt fanns det hela 259 stycken som var nominerade till fredspriset, 50 av dem var organisationer.
Förra året var det EU som tilldelades priset för att i över sex decennier ha "arbetat för demokrati, fred och försoning och mänskliga rättigheter.
År 2011 gavs priset till Ellen Johnson Sirleaf, första kvinnliga valda president i Liberia, och kvinnoaktivisterna Leymah Gbowee från Liberia och Tawakkol Karman från Jemen.
2010 var det kinesiska Liu Xiaobo som tilldelades fredspriset efter att ha kämpat för att mänskliga rättigheter i Kina.