Håkan Juholt, Socialdemokraternas partiledare. Foto: Christian Örnberg
Håkan Juholt, Socialdemokraternas partiledare.  Foto: Christian Örnberg

Oooops, han gjorde det igen, och igen, och igen

Publicerad
Uppdaterad
Han smugglade inga tryckpressar, installerade ingen farthållare och fick inte svar från 800 kvinnor.
Håkan Juholt har gång på gång sedan han blev partiledare slarvat med fakta, tagit fel på siffror, bytt åsikt och slirat på sanningen.
Expressen.se har kartlagt S-ledarens grodor - som efter åtta månader redan är uppe i 14 stycken.

NOBBADES AV FACKET

I sitt linjetal på extrakongressen när Juholt valdes bjöd han in LO, TCO och Saco för en översyn av pensionssystemet. Men facken gick snabbt ut och nobbade inviten, med motiveringen att de vill förhandla med alla partier, inte bara ett.
JUHOLTS FÖRSVAR: S-ledaren backade och sade att han varit otydligt. Han menade plötsligt bara att partiet "sträcker ut en hand till landets arbetare, akademiker och tjänstemän".

SLIRADE PÅ FARTHÅLLAREN

När Juholt kallade till presskonferens om hyresbidragen berättade han att han installerat en farthållare i sin bil. Mattias Goldmann på Gröna Bilister tyckte det lät inressant och ringde upp Juholt. Då visade det sig att S-ledarens bil hade farthållare som standard.
JUHOLTS FÖRSVAR: Han installerade ingen farthållare, utan lät laga den trasiga som redan fanns i bilen.

TOG FEL PÅ 27 ÅR

När Reinfeldt hade frågestund i riksdagen i slutet av oktober påstod Juholt att an­talet socialbidragstagare i Sverige är det högsta på 35 år. Men Dagens Nyheter tog fram siffror från Socialstyrelsen, som visade att antalet inte varit så högt som nu på åtta år - inte 35.
JUHOLTS FÖRSVAR: Först meddelade S-ledarens pressekreterare att han var felinformerad. Lite senare på dagen kom hans stab fram till att det hela var ett missförstånd.

LJÖG OM SMUGGLING

Juholt berättade i flera intervjuer att han som 18-åring varit med och smugglat tryckpressar till Polen. Men när tidningen Resumé pratade runt med ansvariga mindes ingen att Juholt skulle ha varit med. Dessutom skedde alla sådana leveranser helt öppet under den tiden.
JUHOLTS FÖRSVAR: För Expressen förklarade Juholt att han aldrig smugglat några tryckpressar, utan bara hört folk prata om att de kört tryckpressar till Polen - tvärtemot vad han sagt tidigare.

ÖVERDREV INTRESSET

I en intervju med Cecilia Hagen i Expressen påstod Juholt att han fick 800 svar på sin kontaktannons, som sedan ledde fram till att han träffade sin sambo. Siffran började snart ifrågasättas - och till slut visade sig att den inte riktigt stämde.
JUHOLTS FÖRSVAR:
I Aftonbladets och Svenska Dagbladets gemensamma webbutfrågning "Korseld" förklarade Juholt att det rörde sig om 800 matchningar på hans annons, inte 800 kvinnor som svarade på annonsen.

ERKÄNDE SEMESTER

När Håkan Juholt berättade för Expressens Cecilia Hagen i maj att "på vår första semester drog jag med henne till Vitryssland" om hur han och sambon träffades visste han inte att Expressen senare skulle avslöja att resan till Vitryssland var betald av riksdagen.
JUHOLTS FÖRSVAR: S-ledaren har aldrig rett ut turerna kring varför han lät riksdagen betala resan till Vitryssland, en resa som han själv tidigare kallat för semester.

ÅNGRADE SITT FÖRLÅT

När Juholts hyresbidrag avslöjades bad han om förlåtelse och åkte så småningom till och med på en förlåt mig-turné. Men det var tydligen en groda, enligt Juholt själv, som sedan ångrade att han bad om förlåtelse.
JUHOLTS FÖRSVAR: Någon ytterligare förlåtelse har det inte blivit. Senaste budet är fortfarande att han ångrar att han bad om förlåtelse.

HADE FEL OM SKOLORNA

Vid flera tillfällen har Juholt hävdat att skolsegregationen är högre i Sverige än i USA. Men i onsdags fick han mothugg av Skolverket - som hävdade att det var helt fel. – Nej, nej, det är inte korrekt, sade undervisningsrådet Anita Wester till TT.
JUHOLTS FÖRSVAR: Till Expressen erkände Juholt sedan att skolsegregationen är större i USA, men att han syftade på att föräldrarnas bakgrund spelar allt större roll för barnens skolresultat i Sverige.

LJÖG OM UPPGÖRELSE MED V OCH MP

I oktober bojkottade Juholt en partiledardebatt i SVT för att han inte ville stå på samma sida som Jimmie Åkesson i studion. Han meddelade senare att han tänker fortsätta bojkotta SVT om de inte ändrar upplägget - och påstod att V och MP kommer göra likadant. Men enligt V och MP finns ingen sådan uppgörelse.
JUHOLTS FÖRSVAR: När Expressen träffade Juholt i Tallinn sade S-ledaren att han "lyssnat in deras starka kritik mot att vi presenterades som ett gemensamt block med Sverigedemokraterna".

OENSE OM MENTORSKAP

Efter Juholtaffären meddelade Håkan Juholt på en presskonferens att Ingvar Carlsson är hans mentor. Men när Expressen frågade Ingvar Carlsson om mentorskapet höll han inte med om att han är någon mentor till Juholt.
JUHOLTS FÖRSVAR: Juholt har inte kommenterat Ingvar Carlssons uttalande.

HADE FEL OM GLASÖGON

I sitt tal i Almedalen i somras hävdade Håkan Juholt att ”26 000 barn i vårt land ser inte tavlan i klassrummet, därför att de har inte glasögon”. Det kom sedan fram att den undersökning han byggde uttalandet på var felaktigt utförd. Och även om den vore korrekt utförd sade den inte 26 000 barn, utan 23 000.
JUHOLTS FÖRSVAR: S-ledaren har inte kommenterat sin blunder om glasögon.

FLIP-FLOPPADE OM LIBYEN

I april beslutade riksdagen, inklusive Socialdemokraterna, att sända Jas-plan till Libyen, något som Juholt sedan sade sig inte vilja förlänga. I slutet av maj vill han plötsligt förlänga insatsen, men nu med bredare insatser, som från marinen. I juni slöt man en ny överenskommelse med regeringen om en fortsatt insats, dock med färre plan. I augusti kom besked från Nato att man aldrig efterfrågat hjälp från marinen.
JUHOLTS FÖRSVAR: Han medgav till slut att han varit otydlig, men sade att det viktigaste är resultatet, inte vägen dit.

HADE DÅLIG KOLL PÅ EU

I en intervju med Europaportalen.se förklarade Juholt att Revisionsrätten i Luxembourg borde ha gjort en revision av varje medlemslands statsfinanser för att upptäcka problemen i tid - trots att Revisionsrätten inte har rätt att göra så. Detta trots att han tidigare avvisat en betydligt mer harmlös budgetkontroll.
JUHOLTS FÖRSVAR: Juholt har inte förklarat sina uttalanden om Revisionsrätten.

HADE FEL OM GÄSTARBETARE

Juholt hävdade i riksdagen att 55 av 55 företag med gästarbetare bröt mot Migrationsverkets avtal. Men enligt den undersökning från HRF som Juholt fick siffrorna ifrån var det bara 54 företag som undersöktes - och bara 33 av dem hade sådana fel som Juholt pekade på. I 14 av dessa fall handlade dessutom inte problemen om gästarbetarna, utan den övriga personalen.
JUHOLTS FÖRSVAR: När han skulle förklara sig i SVT:s "Aktuellt" fortsatte han att snurra in sig i felaktiga uppgifter.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag