Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Önskan: Vill att Emmanuel Macron ska medla i Belarus

Aleksandr Lukasjenka, president i Belarus.
Foto: TASS / RUSSIAN PRESIDENT PRESS OFFICE/T SIPA USA
Emanuel Macron,president i Frankrike.
Foto: VILLARD PIERRE/POOL/ABACA / STELLA PICTURES/VILLARD PIERRE/POOL/ABACA

Oppositionen i Belarus vill att Frankrikes president ska medla i Belarus, uppger AFP. Sedan Aleksandr Lukasjenka gått vinnande ur det val som fått valfusk-anklagelser riktade mot sig, har folket vänt sig mot regimen. Massiva protester och demonstrationer har ägt rum.

Flera världsledare har fördömt situationen i Belarus – och gett sitt stöd till folket. Emmanuel Macron är en av dem. I söndags kallade han på Aleksandr Lukasjenkas avgång.

– Det handlar om ett auktoritärt styre som inte kan acceptera demokratins logik och som klamrar sig fast med våld. Det är uppenbart att han måste avgå.

Och nu vill alltså oppositionen i Belarus att Macron ska medla med Aleksandr Lukasjenja.

Ledare i oppositionens är Svjatlana Tsichanouskaja, Veronika Tspekalo och Maria Kolesnikova, som ses som ledare. Trion är en stor del av det så kallas ”Koordinationsrådet”. 

Enligt Svetlana Tichanovskaja, oppositionsledare, vill Macron medla.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.