OnePlus one – en androiddödare?

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

Här är den nya telefonen med det något märkliga namnet OnePlus One, som ska ge Googles Nexusmobiler en match om vilka som kan släppa den mest imponerande mobilen för lägst penning, enligt Gizmodocom. Dessutom kommer mobilen med en officiell debut för ett nytt operativsystem.

Man kan vid en först anblick tro att det nya flaggskeppet från det Shenzhen-baserade företaget OnePlus är ytterligare Androidmobil i mängden, men tittar man närmare så ser man att det inte är fallet. Det som gör OnePlus One unik i dagens konkurrens är att den kommer med operativsystemet CyanogenMod direkt i lådan. 

CyanogenMod är i korta drag ett fristående Androidmod och som från början tillverkades som ett alternativ som gick att applicera på vissa rootade Androidtelefoner.  CyanogenMod navigeras precis som Android, men ger fler valmöjligheter i inställningarna. Det som skiljer CyanogenMod från användargränssnitt, så som Samsungs "Touchwiz" och HTC:s "Sense" är att CyanogenMod inte bara är ett grafiskt lager över Android, utan också en fristående modifiering, vars grundare har ett uttalat mål att slå sig in i topp tre av dagens mest använda mobila operativsystem, som i dag består av Ios, Android och Windows Phone. 

Får kamera på 13 megapixel

Telefonen OnePlus One har ett imponerande inre och utrustas med en Snapdragon 801-processor med en fyrkärnig 2.5 GHz CPU, Adreno 330 GPU och hela 3 GB RAM-minne. Displayen som kommer möta dina ögon är på 5.5 tum och har en upplösning på 1080p. Den skyddas av Gorilla Glass 3 från Corning. 

Kameran på baksidan är på 13 megapixel och har sällskap av en 5 megapixelkamera på framsidan.  Batteriet har en kapacitet på 3 100 mAH. 

Man kan läsa listan på specifikationer om och om igen. Det intressanta med den här telefonen är kanske inte dess imponerande inre – utan dess pris. 

Priset för telefonen ligger på runt 2 800 kronor för 64 gigabyte-modellen. Alltså kraftigt lägre än Googles lågprismobil Nexus 5 som i dag ligger på runt 3 400 kronor för 32 gigabyte-modellen, om man köper den direkt från Google Play. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.