OnePlus one – en androiddödare?

Publicerad

Här är den nya telefonen med det något märkliga namnet OnePlus One, som ska ge Googles Nexusmobiler en match om vilka som kan släppa den mest imponerande mobilen för lägst penning, enligt Gizmodocom. Dessutom kommer mobilen med en officiell debut för ett nytt operativsystem.

Man kan vid en först anblick tro att det nya flaggskeppet från det Shenzhen-baserade företaget OnePlus är ytterligare Androidmobil i mängden, men tittar man närmare så ser man att det inte är fallet. Det som gör OnePlus One unik i dagens konkurrens är att den kommer med operativsystemet CyanogenMod direkt i lådan.

CyanogenMod är i korta drag ett fristående Androidmod och som från början tillverkades som ett alternativ som gick att applicera på vissa rootade Androidtelefoner. CyanogenMod navigeras precis som Android, men ger fler valmöjligheter i inställningarna. Det som skiljer CyanogenMod från användargränssnitt, så som Samsungs "Touchwiz" och HTC:s "Sense" är att CyanogenMod inte bara är ett grafiskt lager över Android, utan också en fristående modifiering, vars grundare har ett uttalat mål att slå sig in i topp tre av dagens mest använda mobila operativsystem, som i dag består av Ios, Android och Windows Phone.

Får kamera på 13 megapixel

Telefonen OnePlus One har ett imponerande inre och utrustas med en Snapdragon 801-processor med en fyrkärnig 2.5 GHz CPU, Adreno 330 GPU och hela 3 GB RAM-minne. Displayen som kommer möta dina ögon är på 5.5 tum och har en upplösning på 1080p. Den skyddas av Gorilla Glass 3 från Corning.

Kameran på baksidan är på 13 megapixel och har sällskap av en 5 megapixelkamera på framsidan. Batteriet har en kapacitet på 3 100 mAH.

Man kan läsa listan på specifikationer om och om igen. Det intressanta med den här telefonen är kanske inte dess imponerande inre – utan dess pris.

Priset för telefonen ligger på runt 2 800 kronor för 64 gigabyte-modellen. Alltså kraftigt lägre än Googles lågprismobil Nexus 5 som i dag ligger på runt 3 400 kronor för 32 gigabyte-modellen, om man köper den direkt från Google Play.

 

 

 

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag