NEW YORKS NYA SKYLINE. I går öppnade One World Trade Center - USA:s högsta byggnad. Foto: Mark Lennihan/AP
NEW YORKS NYA SKYLINE. I går öppnade One World Trade Center - USA:s högsta byggnad. Foto: Mark Lennihan/AP

One World Trade Center har öppnat

Publicerad

NEW YORK. Det tog 13 år av sorg, bråk och väntan.

Men i går öppnade äntligen One World Trade Center - Manhattans och hela USA:s högsta byggnad.

En stor dag för många New York-bor.

- Stadens siluett är hel igen, sa Patrick Foye, vd för Port Authority of New York and New Jersey som äger skyskrapan, enligt AP.

Det är i sanningen ett arkitektoniskt mästerverk.

104 våningar högt, täckt i glas och till ett värde av nära 30 miljarder kronor.

One World Trade Center tar nu över rollen som mittpunkt i New Yorks stadssiluett efter de två tvillingtornen som rasade i och med terrorattacken den 11 september 2001.

Ska vara helt säkert

Men än återstår för många av de nya hyresgästerna att flytta in.

Några av dem har varit tveksamma med 9/11 i alldeles för färskt minne - trots att 13 år passerat.

Men ingen behöver vara rädd, menar ägarna.

- Det är den säkraste byggnaden i Amerika, slog vd Patrick Foye fast, rapporterar AP.

Enligt arkitekten T.J. Gottesdiener från Skidmore, Owings & Merrill är konstruktionen uppbyggd av stålförstärkt betong och så "terrorattack-säkrad den kan bli", skriver AP vidare.

Publicisten Conde Naste är första företag att flytta in. 170 av deras anställda tog plats i den 541 meter höga byggnaden under gårdagen.

Under början av 2015 kommer ytterligare 3 000.

En ny ikon

Men än finns 40 procent av tornets kontorsyta kvar till uthyrning för den som är intresserad - och vågar.

- (One World Trade Center) sätter en ny standard när det kommer till design, konstruktion, prestige och hållbarhet. Öppnandet av den här ikoniska byggnaden är en enorm milstolpe i transformeringen av nedre Manhattan till en levande stadsdel, dygnet runt, sa Patrick Foye.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag