Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Omvärldens reaktion på priset "Utmärkt"

Före detta partiledaren Lars Ohly (till vänster), samt författaren Stig Larsson (till höger) tyckte att beslutet att ge Alice Munro Nobelpriset var utmärkt.

Kort efter klockan ett blev det klart att Alice Munro blir den första kanadensiska någonsin att vinna ett Nobelpris i litteratur.

Beslutet väckte odelad glädje på internet och sociala medier.

– Jag är överraskad, men tycker att det är jätteroligt. Otroligt kul, jag trodde att hon var för populär för att vinna, säger Johanna Lindbäck på sajten Bokhora.se.…

Alice Munro har länge funnits med i Nobelsammanhang och får nu alltså priset – efter det att hon lagt ned sin penna.

– Hon var en av dem jag tippade på förhand, eftersom hon varit med i resonemanget så länge, säger författaren Stig Larsson om pristagaren.

En till kanadensiska, Margaret E. Atwood, fanns också med i förhandsdiskussionerna inför torsdagens prisutdelning.

Hon hyllar sin kollega på Twitter och länkar till en introduktion till Munros verk som hon skrivit för tidningen The Guardian.

Den skulle politikern Lars Ohly ha nytta av:

"Alice Munro! Måste erkänna att jag inte läst en enda novell av henne, men jag ser fram emot att få göra hennes bekantskap," skriver han på Twitter.

"Glad att det blev en kvinna"

När Svenska Akademiens ständige sekreterare Peter Englund annonserade att det i år rörde sig om en kvinnlig Nobelpristagare utbröt spontana applåder i lokalen.

Alice Munro blev den trettonde kvinnan i historien att vinna ett Nobelpris i litteratur.

– Det är fantastiskt. Jag är glad att det blev en kvinna, det är så få kvinnor som vinner Nobelpriset i litteratur, säger Johanna Lindbäck.

Priset överraskar

Montreal Gazettes chefredaktör Lucinda Chodan verkar minst sagt vara överraskad av priset:

"Whoot! Alice Munro har vunnit Nobelpriset i litteratur," twittrar hon.

"Ett utmärkt beslut," skriver den irländska litterära kritikern Sinéad Gleeson på Twitter.

– Stort grattis och tack för fantastiska verk, hälsar författaren Anette Kullenberg till Alice Munro i Expressens tv-sändning.

Den första kvinna att vinna ett Nobelpris i litteratur var Selma Lagerlöf, 1909.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.