DIREKTRAPPORT

Omvärlden reagerar på svenska Nato-beskedet

Generalsekreteraren kommenterade avtalet mellan Turkiet och Sverige.
Pressträffen efter det historiska avtalet skrivits på.
Foto: BERNAT ARMANGUE / AP TT NYHETSBYRÅN

Efter ett skriftligt avtal kommer Turkiet inte ställa sig i vägen för de svensk-finländska Nato-medlemskapen.

Runtom i världen hörs en lättnadens suck över att den dramatiska diplomatin till slut är över.

Men där riktas också skarp kritik mot Sverige och Finland.

– De tvingas offra sina demokratiska principer, säger norska Miljöpartiet de grönas utrikespolitiska talesperson Carl Johansen till Dagbladet.

Sveriges Nato-ansökan

Nyheten letade sig över Atlanten. Men giganterna New York Times och Washington Post nöjde sig med korta inlägg i sina respektive direktrapporter om händelseutvecklingen i kriget Ukraina – rubrikerna löd dock lite olika. Enligt NYT godkänner Turkiet ett svensk-finländskt Nato-medlemskap, medan Washington Post framhåller att Turkiet lättat på motståndet.

Tyska medier: ”Gav efter för Turkiet”

Tyska Bild framhåller Turkiets totala vändning i frågan, och menar att ”vägen nu är fri för Sverige och Finland, hela vägen in i Nato”. De betonar att president Erdogan under tisdagen kallade de svensk-finländska insatserna att motverka terrorism för ”hyckleri”.

”Tydligen hjälpte det att helt ge efter för Turkiet”, skriver Bild.

Tyska Der Spiegel spekulerar i sin artikel att Turkiets veto mot Sverige och Finland kan ha varit president Erdogans sätt att sätta press på Nato för att få F35-stridsflygplan av USA.

Sky News: ”Sista minuten-diplomati”

Brittiska The Guardian framhåller ”världsledarnas jubel efter Natos trilaterala överenskommelse” och citerar USA:s president Joe Bidens gratulationer och premiärminister Boris Johnsons ord om de ”fantastiska nyheterna som kickstartar Nato-mötet”.

I en analys för Sky News skriver försvarsredaktören Deborah Haynes att det var ”den perfekta starten på ett Nato-möte som söker att skicka ett meddelande om styrka och enighet till motparten Vladimir Putin”.

Turkiets hastiga vändning tillskriver hon ”sista minuten-diplomati” och menar att försvarsalliansen nu kan dra en lättnadens suck.

Dagbladet: ”Offrar demokratiska principer”

I Norge får avtalet kritik från norska Miljöpartiet de gröna, som menar att avtalet sätter liv i fara.

– Sverige och Finland tvingas offra sina demokratiska principer, säger Miljöpartiet de grönas utrikespolitiska talesperson Carl Johansen till Dagbladet.

– Den brådskande handläggningen av utlämningsärenden baserat på information från Erdogans regim framstår som ett recept för att undergräva principen om rättstaten, fortsätter han.

Den konkurerande kvällstidningen Verldens Gang menar på sin löpsedel att det är ett ”stort politiskt nederlag” för Vladimir Putin.

”Det långvariga politiska dramat tog äntligen slut”, skriver Per Olav Ødegård i en kommentar i tidningen.

Han framhåller vidare hur Sverige och Finland kommer stärka Nato.

Finska Ilta Sanomat betonar det avtal som slöts – och de turkiska orden om att ”vi fick som vi ville”. Medan Hufvudstadsbladet citerar Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg, som säger till tidningen att dagens besked ”Förändrar hela säkerhetssituationen i Östersjön”.

Avtalet firas som triumf i turkisk media

I Turkiet framställs beskedet om att landet släpper sitt veto mot Sveriges och Finlands Natoansökningar som en triumf för president Recep Tayyip Erdogan.

Den turkiska tidningen Sabah Gazetesi kallar beslutet för en ”diplomatisk framgång” och en rubrik i turkiska Hürriyet lyder: ”Turkiet fick vad man ville”.

Sabah Gazetesi skriver att avtalet roddes i hamn tack vare president Erdogans perspektiv och målmedvetna hållning. Vinsten beskriver de främst ut i från att Sverige och Finland tagit Turkiets oro och kamp mot, vad Turkiet anser vara, terrororganisationer på allvar.

Tidningen skriver vidare att det var ”det faktum att PKK/YPG/PYD och ”Fetö” så tydligt i avtalet fastslås vara terrororganisationer anses vara ett mycket viktigt internationellt framsteg för Turkiets kamp”. I Turkiet benämns Gülenrörelsen ”Fetö”.

President Erdogans stab uppger också att landet fått vad de ville ha ut av förhandlingarna, rapporterar nyhetsbyrån AFP.


Utrikesanalytikern: ”Det är inte på något sätt över”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.