Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Omvärlden bör känna en stor skam för detta

Mohanned, 5 år, ligger i en sjukhussäng i Hajjah, Jemen, där svårt undernärda barn får hjälp. Mohanned är akut svårt undernärd och hans hälsa har försämrats under de senaste två åren. 20 miljoner människor hotas av svält i Jemen, Somalia, Sydsudan och Nigeria. 1,4 miljoner barn kan dö av svält redan i år. Foto: © Unicef/Un044523/Fuad / © UNICEF/UN044523/FUAD
Några av de svårt drabbade länderna – till följd av konflikter och torka – är Jemen, norra Nigeria, Somalia och Sydsudan.
20 miljoner människor hotas av svält i Jemen, Somalia, Sydsudan och Nigeria. 1,4 miljoner barn kan dö av svält redan i år. Foto: © Unicef/Un055444/Modola / © UNICEF/UN055444/MODOLA

BEIRUT. Skam är ett ord som inte är effektivt längre. Omvärlden – särskilt vapenproducerade länder bör känna en stor skam inför den kommande svältkatastrofen som FN varnar för.

20 miljoner människor hotas av svält i krigsdrabbade Jemen, krigsdrabbade Somalia, krigsdrabbade Sydsudan och terrordrabbade Nigeria. Av någon anledning finns inte Syrien med. 1,4 miljoner barn i dessa länder kan dö av svält i år.

På 20-talet dog över 70 miljoner människor av svält som orsakades både av brutala totalitära system och av naturkatastrofer. Den här gången är naturkatastrofen inte den direkta orsaken till svältkatastrofen, utan krig.

När Saudiarabien som är ett av världens rikaste länder förklarade krig mot ett av världens fattigaste länder för att skydda sina intressen och tillsätta en politisk ledning som följer order kallade Saudiarabien sitt krig för ”hoppets storm”. Ja, mycket hopp under de senaste två åren har inte varit för Jemen. Tvärtom.

Terrorsekten IS och terrorgruppen al-Qaida har starka fotfästen i södra Jemen. Splittringen härskar över hela landet och regionala intressen är avgörande i spelet om Jemen. Det är ett krig mellan wahabitiska Saudiarabien och shiamuslimska Iran. Det handlar om stora intressen och inte om ”hoppets storm”.

Utöver flera tusen människor som har dödats i kriget har sju miljoner jemeniter svårt att få mat för dagen och 14 miljoner andra kan inte äta sig mätta. Var tionde minut dör ett barn i Jemen.

En ung flicka i Sydsudan. Foto: © Unicef/Un043953/Holt / © UNICEF/UN043953/HOLT

Hjälporganisationer och FN att Jemen är i akut behov av uppskattningsvis 2,1 miljarder dollar (19 miljarder kronor) för att kunna hantera svältkatastrofen. Bara under 2015 köpte Saudiarabien vapen för motsvarande 9,3 miljarder dollar, enligt amerikanska analysföretaget IHS. Under de kommande åtta åren kan Saudiarabien komma att köpa vapen för motsvarande 115 miljarder dollar enbart från USA. Astronomiska summor som i stället kan ta död på svält och fattigdom i halva tredje världen om inte mer.

Nygrundade staten Sydsudan, som hela världen krävde att det ska bli självständigt från Sudan, går igenom den värsta krisen. 40 procent av Sydsudans befolkning är i akutbehov av mat och ekonomiskt stöd. Landet hotas av torka och är splittrat i klankrig. Även Somalia, som är splittrat i inbördeskrig och terror, hotas nu av torka. 120 000 människor i västra Afrika i Nigeria hotas också av svält. Det är folk som lever i områden som kontrolleras av terrorgruppen Boko Haram (läs IS).

Den direkta orsaken till svältkatastrofen som hotar Jemen, Sydsudan, Nigeria och Somalia är krig.

FN varnar att fram till 2025 om marken och skogarna i Afrika exploateras som det görs i dag kommer inkomsterna jordbruket att bara täcka 25 procent av Afrikas befolkningsbehov.

Skam är ett ord som inte är lika effektivt som förr.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!