Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Omtalade kirurgen bryter nu tystnaden

Omtalade KI-kirurgen Paolo Macchiarini bryter nu tystnaden. Foto: New Press Photo / Splash News
han har på senare tid misstänkts för forskningsfusk efter att två patienter dött. Foto: Lisa Mattisson Exp

Nu bryter den omtalade KI-kirurgen Paolo Macchiarini tystnaden - efter att ha fått sparken för otillåtna operationer.

KI-kirurgen menar att alla anklagelserna är falska, skriver Svenska Dagbladet.

Paolo Macchiarini blev världsberömd efter att ha transplanterat konstgjorda luftstrupar. Två patienter dog och snart uppstod misstankar om forskningsfusk. Följden blev att KI-kirurgen fick sparken.

Nu utreds Macchiarini också för lögner i sitt cv, skriver Svenska Dagbladet. Dessutom är svensk åklagare inkopplad och Socialstyrelsens rättsliga råd ska granska operationerna inför ett eventuellt fall i svensk domstol, enligt Svenska Dagbladet.

Paolo Macchiarini bryter tystnaden

Nu bryter Macchiarini tystnaden och i ett mejl till Svenska Dagbladet skriver han:

"Som jag är säker på att du förstår är min prioritet för tillfället att samla in den nödvändiga dokumentation som behövs för att visa på den falska naturen av anklagelser mot mig av SVT och andra."

Enligt Svenska Dagbladet skriver Macchiarini att han inte kommenterar något i nuläget, men att så fort utredningarna är färdiga tänker han träda fram.

"Så fort processen är färdig så kommer det att ske formella tillkännagivanden, då kommer jag gladeligen att kommentera", skriver Macchiarini i mejlet till Svenska Dagbladet.

Rapport om medicinska etiken

Under tiden Paolo Macchiarini utreds kräver hälso- och sjukvårdslandstingsrådet Anna Starbrink (L) en rapport om hur den medicinska etiken och patienternas rättigheter har hanterats och hur den ska säkras.

– För att undanröja alla frågetecken kring hur Maccharinis verksamhet har påverkat och hanterats av sjukvården i Stockholms län och Karolinska universitetssjukhuset kommer jag att begära en rapport till landstinget. Hur har den medicinska etiken, patientsäkerheten och patienternas rättigheter tillgodosetts? Och hur säkerställer vi att patienternas rättigheter i framtiden säkras, är frågor vi behöver svar på, säger Anna Starbrink (L), hälso- och sjukvårdslandstingsrådet.