Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Omstridda "Hen" kommer med i SAOL

STOCKHOLM. Inget mera ”han eller hon”. Det omstridda, könsneutrala ordet "hen" införs i nästa upplaga av Svenska Akademiens ordlista (SAOL).

– Vi har följt ordets utveckling i fem år och det är ingen dagslända, säger Sven-Göran Malmgren, huvudredaktör för SAOL.

Efter ett par års debatt om ordet står det nu klart att Svenska Akademien har godkänt ”hen” som nu får plats i SAOL i april nästa år.

”Hen” har de senaste åren väckt starka känslor i Sverige på samma nivå som chokladbollar, Kalle Anka-klipp, Tintin-flyttar och kvinnligt hår under armarna.

Sven-Göran Malmgren är huvudredaktör för SAOL och en av de som nu ser till att ordet kommer med rent officiellt.

– Vi tycker att ordet har ett ganska allmänt bruk och då ska det vara med. Dessutom fyller det en funktion, säger han till Expressen.se.

Inte kontroversiellt

Beslutet var inte särskilt kontroversiellt att ta och på Svenska Akademien var man överens.

– Även om det var kontroversiellt bland folk så skulle vi ändå ta med ordet.

Man har heller inte fått någon negativ respons.

– Inte ännu i alla fall. Men det har ju bara gått några timmar än så länge.

TT: Hur kommer ordets betydelse att lyda?

– Det kommer dels att stå den betydelse där man lämnar oklart vilket kön det är, men även betydelsen där det är något slags tredje kön. Det finns de som varken ser sig som män eller kvinnor och där kan det vara ett bra ord.

Nytt pronomen

Malmgren säger att det är ovanligt att ett nytt pronomen skapas på det här sättet och tror att platsen i SAOL blir viktig för ordets framtid.

– Ett äldre exempel är ordet "förstås" som togs upp i SAOL 1950. Då kunde man direkt se att det blev mycket vanligare.

”Hen” har varit föremål för en ordentlig snackis de senaste åren, och verkade kulminera i en rad debattinlägg, krönikor, twittrande och arga samtal landet runt.

Dessutom förbjöd tidningen Dagens Nyheter sina reportrar att använda ordet i artiklar, förutom i särskilda undantagsfall.

”Många läsare riskerar att haka upp sig på detta ord och tappa fokus från det som artikeln verkligen handlar om”, skrev då tidningens redaktionschef Åsa Tillberg i ett mejl som gick ut till alla medarbetare.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.