Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Omstridd MP-politiker pekas ut som minister

Aida Hadzialic (S) tros få ny chans till ministerpost i den nya regeringen. Foto: MARTINA HUBER
Anders Ygeman spås göra ministercomeback i Löfvens nya regering. Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN
Daniel Helldén kan bli ett kontroversiellt ministerval i den nya regeringen Foto: MAJA SUSLIN/TT / TT NYHETSBYRÅN

Det har spekulerats i comeback för Anders Ygeman och Aida Hadzialic.

Enligt Dagens industri är också kontroversiella Stockholmspolitikern Daniel Helldén aktuell för en ministerpost.

– Jag skulle inte ha något emot att styra upp de saker som jag upptäcker inte fungerar när jag jobbar i Stadshuset, säger Helldén (MP).

Enligt Dagens industri vill Miljöpartiet ta över posten som infrastrukturminister från S i Stefan Löfvens kommande regeringsbygge. Daniel Helldén pekas ut som het kandidat.

MP:s trafikborgarråd fick rubriker i höstas då han att lämnat koalitionen med Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Feministiskt initiativ i Stockholm och i stället gått ihop med alliansen.

Vill "styra upp" – utanför Stadshuset

– Någon gång skulle jag gärna vilja styra upp de saker som jag inte klarar av här i Stadshuset utifrån de maktbefogenheter man har här, svarar Daniel Helldén på Expressens fråga om ett framtida inträde i rikspolitiken. 

Daniel Helldén kan bli ett kontroversiellt ministerval i den nya regeringen. Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN

Hur skulle du se på ett eventuellt erbjudande om en ministerpost?

– Jag brukar säga att om man sitter och jobbar i en kommun så slår man till slut i taket i den bemärkelsen att det alltid är någon lag eller förordning som gör att vi inte kan göra den omställning som behövs. Då kliar det i fingrarna att få ändra de här reglerna.

53-årige Helldén är känt som ett stridbart trafikborgarråd som å ena sidan vill förbjuda dieselbilar och lägga ner Bromma flygplats, å andra sidan storsatsa på cykelbanor. Han har också kritiserat sitt eget parti för hur man handlade i regeringssamarbetet med Socialdemokraterna under förra mandatperioden. Helldén anser att MP borde ha lämnat regeringen hösten 2015 när det skar sig som värst med S – att man valde att stanna kvar var en starkt bidragande orsak till MP:s svaga valresultat, menar han.

Greider tror på comeback för Ygeman

Medan Daniel Helldén skulle vara en nykomling i rikspolitiken och något av en skräll i regeringen förekommer också flera före detta ministrar i spekulationerna.

När Expressen i förra veckan frågade tunga S-debattörer om Stefan Löfvens kommande regering återkom flera namn. Såväl Anders Lindberg, politisk chefredaktör på Aftonbladet, Daniel Suhonen, chef på tankesmedjan Katalys, och Göran Greider, chefredaktör på Dala-Demokraten tror på comeback för Anders Ygeman. 

Göran Greider. Foto: MICHAELA HASANOVIC

– Det är slöseri med talang att ha honom som gruppledare i riksdagen, säger Greider.

Fick sluta efter skandalen i Transportstyrelsen

Ygeman petades som inrikesminister under förra mandatperioden efter alliansens misstroendeförklaring mot tre S-ministrar i samband med skandalen kring Transportstyrelsen.

– Ygeman har varit i karantän efter Transportgate. Internt i S tycker alla att det var rent fulspel av högern att peta honom trots att han inte var ansvarig minister. Han är ju tänkbar som efterträdare till Löfven och krafter vill nog gärna ha in honom, om det går, säger Anders Lindberg. 

Daniel Suhonen och Olov Abrahamsson, politisk chefredaktör på Norrländska Socialdemokraten, tror på en annan känd S-profil: tidigare gymnasie- och kunskapslyftsministern Aida Hadzialic, som under hösten lett Socialdemokraternas eftervalsanalys i Stockholm.

– Varför inte som kultur- och demokratiminister? säger Abrahamsson. 

Så kan ministrarna få byta portfölj

Anders Lindberg tror vidare att nuvarande gymnasieministern Anna Ekström (S) får utvidgat ansvar och blir ny utbildningsminister när Gustav Fridolin (MP) lämnar. Han tror även att Maria Ferm (MP) blir ny migrationsminister, en post som tillhört Heléne Fritzon (S). 

Maria Ferm (MP) är en tänkbar ministerkandidat. Foto: ALEX LJUNGDAHL

– Maria Ferm har gjort ett bra jobb som gruppledare för MP. Om S ska samarbeta med flyktingvänliga L och C är det naturligt att de byter ut ansvarig minister för de frågorna, säger Anders Lindberg.

Både Lindberg och Suhonen hoppas på att Löfven plockar in någon från fackföreningsrörelsen – vilket möjligen kan vara ett sätt att blidka LO efter mullret om ”högerpolitik” efter uppgörelsen med L och C. Tobias Baudin, ordförande för Kommunal, förs fram som en kandidat av Anders Lindberg:

– Han står stadigt i frågor om arbetsrätt och villkoren för välfärdsarbete. 

Peter Eriksson (MP) kan hänga löst

Bland de nuvarande ministrarna som hänger löst nämns, förutom Helén Fritzon, bostadsminister Peter Eriksson (MP).

– Han har gjort en bra insats för bostäderna men nu är läget ett annat och han kan ersättas, säger Göran Greider.

Peter Eriksson (MP) kan få tacka för sig i den nya regeringen. Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN

Daniel Suhonen vill inte peka ut några enskilda namn, men säger:

– Jag överlåter åt Stefan Löfven att tukta sin rosenrabatt, han har dock några svaga plantor där som inte verkar ha tagit chansen riktigt. Exempelvis har regeringen misskött sjukförsäkringen och LSS. 

DN: Malmöpolitikern kan bli minister

Tidningen Dagens Nyheter, DN, har gjort en sammanställning där de listar Katrin Stjernfeldt Jammeh (S), ordförande för kommunstyrelsen i Malmö, som en tänkbar ministerkandidat. Jammeh har sedan förra valet suttit kvar vid makten genom ett samarbete med Liberalerna. 

Ordförande i Malmös kommunstyrelse, Katrin Stjernfeldt Jammeh, är en tänkbar minister enligt DN. Foto: FRITZ SCHIBLI / EXPRESSEN/KVP

En annan tänkbar S-kandidat är enligt DN Boel Godner, ordförande för kommunstyrelsen i Södertälje, som Löfven enligt tidningen har ett gott öga till. 

Magdalen Rasmusson (MP), 26, kan bli Sverige yngsta minister någonsin. Foto: VILHELM STOKSTAD / TT / TT NYHETSBYRÅN

Tidningen menar även att 26-åriga Magda Rasmusson (MP) skulle kunna bli Sveriges hittills yngsta statsråd. Hon har vikarierat för Maria Ferm som MP:s taleperson i integrationsfrågor under den stormiga hösten 2015. Hon har även varit ordförande för Grön Ungdom och suttit i Stockholms kommunfullmäktige.   

Aftonbladets bubblare: TCO:s ordförande

Tidningen Aftonbladet listar några S-bubblare till ministerposter – bland andra TCO:s ordförande Eva Nordmark och Åsa Westlund, ordförande för EU-nämnden.  

Ministrar som enligt de flesta bedömare sitter säkert är finansminister Magdalena Andersson (S), finansmarknads- och biträdande finansminister Per Bolund (MP), näringsminister Mikael Damberg (S), försvarsminister Peter Hultqvist (S), biståndsminister och vice statsminister Isabella Lövin (MP), justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S),  arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S), civilminister Ardalan Shekarabi (S) och utrikesminister Margot Wallström (S).

Klart är att utbildningsminister Gustav Fridolin (MP) och kulturminister Alice Bah Kuhnke (MP) lämnar regeringen. Fridolin slutar som språkrör i vår, medan Bah Kuhnke är Miljöpartiets toppkandidat vid Europavalet i maj.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!