Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Områdespolisen Reine kände igen mördade pojken: ”Jävligt ledsamt”

Kommunstyrelsens ordförande Sara Heelge Vikmång i Huddinge: ”Känner mig bestört”.
Pojken mördades inne på en sushirestaurang i centrala Skogås.
Foto: Erica Eneström
Områdespolisen Reine Berglund fick hjälpa till att identifiera den 15-årige pojken som mördades inne på sushirestaurangen.
Foto: Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN

Polisen Reine Berglund var inne på restaurangen där den 15-årige pojken skjutits till döds.

Han kände igen honom.

– Det är jävligt ledsamt.

Pojken som mördades i Skogås centrum på lördagskvällen var bara 15 år, enligt Expressens uppgifter.

Han sköts till döds inne på en sushirestaurang.

Reine Berglund, områdespolis i Huddinge, var i tjänst på lördagskvällen. Kollegor var i närheten alldeles innan dådet, berättar han.

– Det visar också att hur mycket närvaro vi än har, så finns risken att det sker våldsbrott. Och nu skjuter man i princip hela tiden för att döda, ingenting annat.

Reine Berglund har jobbat länge i området, och fick hjälpa till att identifiera pojken inne på restaurangen. 

– Det är fruktansvärt. Det är en kille vi har haft oro för sedan tidigare.

”Det tar ju på oss”

Han säger att han varit med om liknande situationer flera gånger under de senaste åren.

– Det tar ju på oss. Man bygger ju upp en relation till de här personerna, och vi ser vart det är på väg, men kan inte göra så mycket mer än att ingripa mot de brott vi ser, försöka påverka i rätt riktning, och skriva orosanmälningar.

”Jag är orolig för hur mycket vi poliser enskilt orkar. Det är många som går jäkligt hårt på knäna, både utredare eller i yttre tjänst. Det här tar på oss, både mentalt och fysiskt.”, säger Reine Berglund.
Foto: Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN

Enligt SVT Nyheter misstänks 15-åringen ha kopplingar till den senaste tidens våldsvåg i Stockholm. 

Reine Berglund kan inte uttala sig om eventuella motiv till mordet, men säger att 15-åringen setts tillsammans med äldre kriminella.

– I grund och botten är han i princip lika gammal som min yngsta dotter. Man dras in i det här mer eller mindre frivilligt. Men hur det än är så är det människor vi pratar om, och det tycker jag glöms bort ibland i debatten.

Heltidsjobb att rekrytera

De unga kan få pengar och mat, eller dras in nätverkens kriminalitet för att det är spännande, säger Reine Berglund. Och i takt med att lagstiftningen blir hårdare, kan ännu yngre barn anlitas för att skydda de äldre. Det är en svår balans, konstaterar han.

– Nätverken är extremt duktiga på att rekrytera in de yngre. Det är deras heltidsjobb.

På söndagseftermiddagen är Reine Berglund på väg till ytterligare ett övertidspass. Han säger att det är mycket välkommet med förstärkningen från övriga delar av landet under våldsvågen, men att de måste hitta en långsiktig lösning för att kunna ta hand om både personal och utredningar på ett bra sätt.

– Jag är orolig för hur mycket vi poliser enskilt orkar. Det är många som går jäkligt hårt på knäna, både utredare och i yttre tjänst. Det här tar på oss, både mentalt och fysiskt. Det blir aldrig något andrum, utan känns som att man jobbar i en ständig insats just nu.

Kriminalkommissarien om dåden

Kriminalkommissarie Gunnar Appelgren om våldsvågen i Stockholm den senaste tiden.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.