Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Åkesson (SD): "Man känner flåset i nacken"

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson vill att man ska kunna dra in permanenta uppehållstillstånd i vissa fall.
Foto: Sven Lindwall
Jimme Åkesson menar att SD är en anledning till Moderaternas och Anna Kinberg Batras omsvängning i flyktingfrågan.
Foto: Anna-Karin Nilsson
Åsa Romson och Stefan Löfven presenterade regeringens nya flyktingpolitik den 24:e november.
Foto: Janerik Henriksson/Tt

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson vill kunna dra in permanenta uppehållstillstånd som har getts på felaktiga grunder.

Det säger han i Ekots lördagsintervju.

Men redan i dag kan uppehållstillstånd återkallas om det visar sig att den asylsökande ljugit.

– I den situation vi befinner oss i nu, så kan det vara rimligt att man till exempel omprövar permanenta uppehållstillstånd för människor som uppenbarligen inte längre har skyddsbehov. Sedan om det är juridiskt möjligt det vet inte jag, det får utredas. Men det jag däremot tycker är att om man har fått ett permanent uppehållstillstånd på falska eller felaktiga grunder, då ska det kunna omprövas, sa Jimmie Åkesson i Ekots lördagsintervju.

I ett mejl till Expressen förtydligar Jimmie Åkesson vad han menar:

– Det enda skarpa förslag jag lanserar är att man ska kunna ompröva uppehållstillstånd som getts på falska grunder. Jag resonerar också om möjligheten att återkalla uppehållstillstånd när skyddsbehov inte längre finns, men har inga konkreta förslag om detta.

Han kan också tänka sig "en översyn av de fall där asyl beviljats trots att Migrationsverket inte kunnat fastställa identitet."

Men Migrationsverket har redan i dag möjlighet att dra in beviljade permanenta uppehållstillstånd. Det kan bland annat göras om någon uppgav en falsk identitet vid sin ansökan, eller om personen inte berättat eller medvetet ljugit om något som hade betydelse för uppehållstillståndet.

Kritik mot SD-förslaget: "Otänkbart"

Frågan är alltså om Jimmie Åkessons "skarpa förslag", att ompröva uppehållstillstånd som getts på falska grunder, innebär någon egentlig skillnad jämfört med dagens system.

– Jimmie har tyvärr inte möjlighet att kommentera detta ytterligare just nu, skriver SD:s pressekreterare i ett mejl när Expressen ber om en intervju.

Jimmie Åkessons löst hållna resonemang om att permanenta uppehållstillstånd även ska kunna återkallas om skyddsskälen försvinner möts av hård kritik av juridiska experter som Svenska dagbladet har talat med.

– Att återkalla redan givna permanenta uppehållstillstånd överlag, det är uppseendeväckande och fullständigt otänkbart, säger Anne Ramberg till SvD.

"Man känner flåset i nacken"

Flera opinionsmätningar den senaste tiden visar att det går bra för SD.

– Så klart spelar inte minst debatten om flyktingkrisen in, säger Jimmie Åkesson i Ekots lördagsintervju och nämner också tiggerifrågan.

Men mätningarna har gjorts innan regeringen presenterade en rad förslag om skärpt asylpolitik, bland annat tillfälliga uppehållstillstånd, skärpta krav för anhöriginvandring och id-kontroller.

– Det är nu vi behövs mer än någonsin. Det är vi som ska se till att Stefan Löfven men även Moderaterna går från ord till handling, säger Jimmie Åkesson.

Han menar att SD är en viktig anledning till främst Moderaternas omsvängning i flyktingfrågan.

– Man känner flåset i nacken.

"Kan gärna bjuda på ett par procent"

Frågan är nu om SD:s beskrivning av sig själva som det enda oppositionspartiet fortfarande gäller när partiets förslag nu delvis har blivit regeringens politik.

– Vi är originalet, vi menar det på riktigt, säger Jimmie Åkesson, som menar att det nu är upp till bevis för de andra partierna att de nu menar allvar med sina förslag.

Partisekreteraren Richard Jomshof har sagt att de andra partierna kan vinna röster från SD när de skärper sin invandringspolitik. Jimmie Åkesson är mer tveksam.

– I Danmark exempelvis fick det snarare motsatt effekt: när de andra partierna började föra en mer restriktiv politik fortsatte Dansk folkeparti att växa. Men jag kan gärna bjuda de andra partierna på ett par tre procent. Det är samhällsförändringen jag vill åt, att Sverigedemokraterna ska växa är inget självändamål, säger Jimmie Åkesson i ekots lördagsintervju.

Jimmie Åkesson: "Aktivistisk framtoning"

Björn Söder petades nyligen ur partiets verkställande utskott. Men enligt Jimmie Åkesson är det inte personliga motsättningar som ligger bakom. Det beror främst på att han inte längre har en lika viktig roll som tidigare när han var partisekreterare, hävdar Åkesson.

– Hans roll är inte längre lika naturlig i det verkställande utskottet. Min ambition är att hela tiden försöka lyfta fram nya kompetenta människor.

Migrationsverkets generaldirektör Anders Danielsson har väckt ilska bland sverigedemokrater för sina uttalanden om att flyktinginvandring är något positivt. Jimmie Åkesson instämmer i kritiken, även om han inte vill gå så långt som att kräva Danielssons avgång:

– Han har haft en ganska aktivistisk framtoning i mediala uttalanden och så, säger Jimmie Åkesson.

Återkallelse av uppehållstillstånd

Bestämmelserna om återkallelse av uppehållstillstånd finns i utlänningslagens sjunde kapitel. Där står bland annat:

"Nationell visering, uppehållstillstånd och arbetstillstånd får återkallas för en utlänning som medvetet har lämnat oriktiga uppgifter eller medvetet har förtigit omständigheter, som varit av betydelse för att få tillståndet (...)

Om utlänningen har vistats här i landet i mer än fyra år med uppehållstillstånd när frågan om återkallelse prövas av den myndighet som först beslutar i saken, får uppehållstillståndet återkallas enligt första stycket endast om det finns synnerliga skäl för det."

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.