Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Omnämnd av Linde – har landat i Sverige

Brist på mediciner på sjukhusen i Afghanistan • Läkare arbetar oavlönat.
44-åringen omnämndes i Ann Lindes presskonferens – nu har han återförenats med sin familj i Sverige.
Foto: Privat
Utrikesminister Ann Linde vid en presskonferens om läget i Afghanistan.
Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT NYHETSBYRÅN

Den 44-årige lokalanställda tolken och pappan omnämndes i utrikesminister Ann Lindes presskonferens den 27 augusti när evakueringen från Kabuls flygplats i Afghanistan hade avslutats.

När Sverige evakuerade sin personal kom familjen med på flygplanet till Sverige, men den 44-åriga familjefadern, som har skyddsskäl, blev kvar.

Nu har familjen till slut återförenats.

På fredagen landade den 44-årige sjubarnspappan tillsammans med sin mamma på Arlanda i Stockholm. Senare samma dag kunde tolken med hjälp av Migrationsverket återförenas med sin familj. 

– Min fru och mina sju barn kom utspringade från huset när jag kom och vi grät, alla tillsammans, vi grät av lättnad och av längtan, säger 44-åringen till Expressen över telefon en stund efter återföreningen.

Han säger att det varit orosfyllda veckor både för honom och för familjen, fyllda av ovisshet.

– Nu mår vi bra, vi är tillsammans nu och allt är okej. Jag är så glad över att få vara tillsammans med min familj.

Permanent uppehållstillstånd till familjen

Alla familjemedlemmar har fått permanent uppehållstillstånd i Sverige. Även om 44-åringen säger att han är förväntansfull på det nya livet i Sverige är han medveten om att de står inför utmaningar.

– Vi börjar om från noll. Vi är förväntansfulla men vi är inte där mentalt än. Det kommer ta tid, säger han.

Tolken berättar att barnen fortfarande är rädda och traumatiserade av både skottlossning och självmordsbombaren utanför flygplatsen i Kabul som de alla bevittnade. Hans fru har också fått problem med hörseln på ena örat efter att ha stått nära när det sköts i luften i tumultet, säger tolken.

– De är fortfarande rädda för att det ska smälla när som helst. Så ja, det kommer ta tid, men alla är så glada för att vi nu får vara tillsammans och för vårat nya liv här nu, säger 44-åringen.

Flydde till ett land i Afghanistans närområde

Det var efter talibanernas maktövertagande som tolken, tillsammans med sin sjuka mamma, flydde till ett land i Afghanistans närområde. Från sin telefon fortsatte han att kontakta, ringa och mejla såväl svenska ambassaden i Kabul som Migrationsverket. Tillbaka från myndigheterna kom bara automatsvar, har 44-åringen sagt.

Till slut kom meddelandet som tolken väntat på.

– Jag blev kontaktad av svenska ambassaden där jag befann mig och de bokade in både mig och min mamma för ett möte under den kommande veckan. Vi fick svara på en massa frågor och blev informerade om att de skulle ordna våra visum, säger tolken.

Ambassaden ordnade även ett säkert boende för tolken och mamman under tiden, då de hade flytt från den afghanska gränsen utan resehandlingar och tvingats betalat av de gränsvakter och poliser som stoppat dem.

Expressen har sökt Ann Linde för kommentar. UD:s presstjänst skriver i ett mejl till Expressen att det är glädjande att tolken nu anlänt till Sverige och kunnat återförenas med sin familj och att ”ett automatiskt svar per mejl säger inget om hur eller när en handläggning påbörjats”.

Se mer:


Kom från Kabul till Bromma med sin familj för några dagar sedan.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.