Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ommålade stolar i Fas 3 var inte påhittade

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Stefan Löfven.

Stefan Löfven har vid flera tillfällen kritiserat Fas 3 och hänvisat till att personer tvingas utföra meningslösa sysslor som att måla om redan målade stolar.

Argumentet med de ommålade stolarna grundar sig på ett avslöjande som SVT:s "Östnytt" hade år 2010.

Tidningen Aftonbladet skriver i dag att uppgifterna om de ommålade stolarna inte stämmer - utan är påhittat av en person som "busringde" till Sveriges Radios "Karlavagnen" 2011.

Expressen har pratat med mannen som var med i "Östnytts" inslag för fyra år sedan - och han står fast vid att han faktiskt målade samma stolar fler än en gång.

– Men så var det ju, det var ju jag som målade om stolarna, säger han till Expressen.

För fyra år sedan rapporterade SVT:s  "Östnytt" om ett Fas 3-projekt i Motala och intervjuade då en man som uppgav att han hade målat om redan målade stolar.

Ett år senare, i juni 2011, fick SR:s program "Karlavagnen" ett samtal från en lyssnare som utgav sig vara en tjeckisk trubadur och som berättade om hur han fick måla om redan målade stolar under sitt Fas 3-projekt.

Aftonbladet skriver i dag att de har varit i kontakt med personen som ringde in till "Karlavagnen".

Personen berättar för tidningen att han bara hittade på allting och att han nu väljer att berätta om "busringningen" eftersom han tycker att det har "gått för långt" när Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven pratar om de målade stolarna.

"Del av större granskning"

Stefan Löfven har i flera sammanhang hänvisat till historien om de målade stolarna för att framföra sin kritik mot Fas 3, bland annat i en debattartikel i Expressen.

Aftonbladet skriver att SVT vid flera tillfällen rapporterat om de ommålade stolarna, men att detta inte framgår i något inslag. I inslag fanns däremot, enligt Aftonbladet, furustolar som har målats vita.

Det slås fast att det inte har funnits någon person i Fas 3 som målat om stolar som redan varit målade.

"Östnytt" reagerar starkt på uppgifterna:

– Det här var en del av en större granskning. Jag förstår inte hur Aftonbladet kan insinuera att det inte har hänt, säger "Östnytts" ansvariga utgivare Karoline Norlander.

"Försvinner automatiskt"

Det omtalade och citerade inslaget finns inte längre att tillgå på SVT:s hemsida.

– De försvinner automatiskt efter ett år från hemsidan, säger Norlander.

Kjell Lundström, reportern som låg bakom inslaget, är rejält upprörd över att hans arbete ifrågasätts.

– Det här är helt sant, stolarna slipades ner till furu och målades om igen. Annars hade det ju inte varit någon story eller relevant att nämna, säger han till Expressen.

Lundström berättar att han själv såg när en man slipade ner helt nya och redan vitmålade stolar och sedan målade om dem igen.

– Det var åtta till tolv stolar och alla var inte nedslipade när vi var där, säger Lundström.

"Det var ju jag"

Mannen som i "Östnytts" inslag berättar om sysslorna och syns i olika klipp när han målar just stolar blir förvånad när han i dag, nästan fyra år senare, får höra uppgifterna om att stolarna aldrig har målats om.

– Men så var det ju, det var ju jag som målade om stolarna, säger han.

Mannen berättar för Expressen om hur de på Fas 3-projektet fick in ett tiotal nya stolar som från början var trävita. Han fick sedan uppdraget att måla om dem till grå färg.

– När jag frågade varför så fick jag svaret att det bara var för att vi skulle ha något att göra, säger han till Expressen.

Han vill inte framträda med namn av rädsla för att det ska påverka hans pågående arbetssökande. Men han berättar detaljerat för Expressen om hur han hade det för drygt fyra år sedan då han ingick i det nu omtalade Fas 3-projektet.

De vita stolarna skulle alltså gå från trävita till gråfärgade. Vissa av stolarna fick han rugga bort den vita färgen på och sedan följde många omgångar penseldrag och omgångar färg för att den nya gråa färgen till slut skulle täcka helt och hållet.

– Det tog bra länge att måla om dem, det var mycket jobb. Sedan byttes stolsdynorna och vi fick lägga dit dynor. Allt var bara för att ha något att göra, men det leder inte till jobb att hålla på så där, säger mannen.

Vad stolarna sedan användes till, eller tog vägen, vet han inte. Samtidigt fick han klart för sig att arbetet han fick göra inte skulle ge honom någon fördel.

– Jag frågade verksamhetschefen vad det skulle leda till, jag fick svaret att det inte skulle leda till något utan att det bara var för att få ut ersättning. Det är förskräckligt, säger han.

"Eget initiativ"

Vid "Östnytts" inspelningsdatum var det Personalstrategerna som stod för Fas 3-verksamheten i Motala.

– Det är inte så att de målat om redan målade stolar. En deltagare ville på eget initiativ restaurera stolar. Det är inget som vi hade i den här verksamheten, säger kvalitetschefen Frida Häggström.

– Vi har ju varken köpt in stolar eller färg, det här var något som han önskade själv.

Förstår ni något av kritiken som ni fått ta emot med anledning av det här?

– Nej det gör vi inte överhuvudtaget, eftersom vi har och har haft gott samarbete med Arbetsförmedlingen utifrån de avtal och regler som är.

Avslutade projektet

Har ni fortfarande Fas 3-verksamhet?

– Nej, vi valde på egen begäran att avsluta projektet eftersom regelverket var för otydligt.

Personalstrategerna har tidigare uttalat sig i en debattartikel på Corren.se som publicerades maj 2011. I artikeln försvarar de sig och riktar kritik mot SVT:s bevakning. De hävdar i artikeln att det hela började med att deltagaren hade brutit mot en av reglerna och blev av Arbetsförmedlingen avstängd från sin Fas 3-plats. Han bjöd därför in "Östnytt" till lokalerna och uttalade sig kritiskt om verksamheten.

De skriver vidare att SVT:s "Rapport" felaktigt uppger att Arbetsförmedlingen valt att avveckla projektet, när det i själva verket var Personalstrategerna som gjort det.

De avslutade sitt inlägg med att kommentera de målade stolarna.

"Att måla stolarna var ett frivilligt initiativ från deltagarna själva."

Löfven: "Kom från Östnytt"

För Expressen väljer nu även Stefan Löfven att ge sin syn på saken.

I ett sms skriver han att lyssnarsamtalet i "Karlavagnen" inte legat till grund för argumentet med de ommålade stolarna.

"Uppgifterna om de målade stolarna i fas 3 kom från SVT:s Östnytt. Därför har jag känt mig trygg att använda dem. Men min kritik mot Fas 3 är mycket bredare än ett enskilt exempel. Fas 3 har blivit en återvändsgränd för människor. Därför vill vi socialdemokrater avskaffa Fas 3 och ersätta det med extratjänster i välfärden och utbildningsplatser", skriver han till Expressen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.