Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Omikron-läkarens kritik: ”Säg inte så”

Folkhälsomyndigheten: ”Hög tid att vaccinera sig”.
Foto: South African Medical Association / Pressbild
Foto: KIRSTY O'CONNOR / AVALON / STELLA PICTURES/KIRSTY O'CONNOR / AVALON AVALO

Den sydafrikanska läkaren som hittade omikron-varianten reagerar starkt på Boris Johnsons uttalande om mutationens framfart. 

Hon anklagar nu premiärministern för att orsaka ”hysteri”.

– Det är ett enormt gap mellan forskningen och vad som nu pågår, säger läkaren Angelique Coetzee till Sky News

Premiärminister Boris Johnson har varnat för en flodvåg av omikronfall i Storbritannien. Från och med den här veckan ska alla över 18 år i hela landet erbjudas en tredjedos uppgav Johnson på måndagen. 

Kalkylen säger att landet kan ha en miljon fall i slutet av månaden och det finns en oro för att hälso- och sjukvården inte ska klara trycket om upp emot 10 000 sjukhusinläggningar sker varje dag. 

Storbritannien befinner sig numera på steg fem av en femgradig corona-skala. 

Anklagar britterna för överreaktion

Nu säger läkaren Angelique Coetzee, som var den första att upptäcka omikron i Sydafrika, att reaktionen från den brittiska regeringen är överdriven. 

– Premiärministern kan inte säga såna saker, det är hysteri, säger Coetzee till Sky News. 

Hon reagerar starkt på Boris Johnsons strategi och menar att det inte finns vetenskapligt stöd för den typen av åtgärder som just nu införs i Storbritannien. 

– Denna otroliga överreaktion gör människor rädda i onödan, och om regeringen bestämmer sig för att återigen ta landet in i lockdown över nyår så kan det göra mer skada än nytta, skriver Angelique Coetzee själv i en text för the Daily Mail

Vill se flockimmunitet

Hon lyfter fram att hon har jobbat med patienter med omikron sedan upptäckten och att de som testar positivt genomgående har milda symptom. Hon ser en stor smittspridning av omikron som ett steg i rätt riktning – ett steg som kan leda till flockimmunitet. 

– Nästa variant som kommer kanske inte är lika smittsam men ger allvarligare sjukdom, så vi behöver all hjälp vi kan få genom en naturlig immunitet.

Coetzee varnar i stället för att den akuta ”booster-kampanjen” som inletts av Johnson, där alla britter över 18 år snabbt ska få sin tredje dos, kan bli ett onaturligt superspridarevent när tiotusentals människor tvingas stå i kö för att få en ytterligare spruta. 

En person har rapporterats död med omikron-varianten i Storbritannien och Coetzee tror inte nödvändigtvis det kommer att bli så många fler. 

– Vår erfarenhet ifrån Sydafrika vittnar om att det inte behöver bli fler dödsfall. 

Pfizer: Covid-pillret kan fungera mot omikron

Pfizer uppger att covid-pillret Paxlovid kan fungera även mot den nya omikronvarianten.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.