Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Eskilstuna kommun kräver tillstånd och avgift för tiggeri

Tiggare kommer behöva avgiftsbelagt tillstånd för vad som kallas passiv pengainsamling i Eskilstuna. Foto: PER WISSING GT/EXPRESSEN
Stefan Löfven säger till TT att han tycker att förslaget är intressant. Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN

Tiggare kommer behöva avgiftsbelagt tillstånd för vad som kallas "passiv pengainsamling". 

Det omdiskuterade förslaget för att stoppa tiggeriet röstades igenom i Eskilstuna på torsdagen, skriver Aftonbladet. 

– Jag tycker det är ett intressant förslag, att om man vill göra detta (tigga) får söka tillstånd, säger Löfven till TT.

Kommunfullmäktige i Eskilstuna, som styrs av Socialdemokraterna, Centerpartiet och Moderaterna, har klubbat igenom sin egen modell som syftar till att minska antalet tiggare på stadens gator. Enligt SR röstade 53 personer för förslaget och 16 emot. Fem ledamöter valde att lägga ner sina röster. 

Modellen går ut på att tiggare behöver ha tillstånd för att få utföra så kallad "passiv pengainsamling" på olika platser i staden. 

Modellen innebär därmed inte ett förbud som Vellinge kommun i Skåne röstade igenom tidigare i år – men som upphävdes av länsstyrelsen. 

Länsstyrelsen ska nu också fatta beslut om den nya modellen som röstats igenom är förenlig med ordningslagen. Enligt Aftonbladet följs modellen av flera andra kommuner som kan genomföra någonting liknande. 


LÄS MER: Last night in Eskilstuna – om splittringen inom S

Eskilstuna röstar igenom omdiskuterat tiggeriförslag

Expressen har i sin uppmärksammade reportageserie rapporterat om den politiska splittringen inom Socialdemokraterna – som bland annat tagit sig i uttryck i tiggerifrågan. 

Den politiska ledningen i Eskilstuna beslutade 2015 att inte alls avsätta kommunala medel till stöd för tiggare som befinner sig i kommunen. Beslutet möttes av protester. 

”Visst är det så att en hel del partivänner vill gå hårdare, eller striktare fram med tiggeriförbud och andra åtstramningar. Men tiggerifrågan är delvis en tankevurpa som blir felkopplad till integrationsfrågan. Båda frågorna är ju dessutom starkt kopplade till vårt EU-medlemskap och de olika verkligheterna i EU:s medlemsländer”, skrev Sofia Amloh, lokalpolitiker i Nyköping och som är riksdagskandidat för S i Sörmland, om den politiska splittringen i ett mejl i samband med reportaget. 

Stefan Löfven: ”Ett intressant förslag”

Stefan Löfven (S) säger till TT att det är intressant att följa Eskilstunas beslut. Statsministern räknar med att beslutet kan komma att överklagas och prövas rättsligt.

– Jag tycker det är ett intressant förslag, att om man vill göra detta (tigga) får söka tillstånd, säger Löfven till TT.

Stefan Löfven säger till TT att han tycker att förslaget är intressant. Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN

Det finns inga liknande planer på nationell nivå från regeringens sida, enligt Stefan Löfven. Regeringen stödjer inte heller Moderaternas och Sverigedemokraternas förslag på ett nationellt förbud, skriver TT.

– Det är inte det som är lösningen på problemet, säger Stefan Löfven till TT.

Moderaterna emot tillståndskrav för tiggeri

Moderaternas rättspolitiske talesperson Tomas Tobé har förståelse för att Eskilstuna kommun agerar mot tiggeriet. Moderaterna på nationell nivå är dock emot ett tillståndskrav för att tigga.

– Vi tycker att det är fel att etablera en modell där man ska ha tillstånd för att tigga. Det är att normalisera tiggeri. Kommunen gör detta för att försvåra och minska och det som är möjligt med den lagstiftning som finns, säger Tobé till TT.