Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ombyggnad av Slussen stoppas

Mark- och miljödomstolen stoppar de omdiskuterade planerna för ombyggnationerna av Slussen i Stockholm, skriver Dagens Nyheter.

Det här kan innebära att Stockholms stad får börja om med planarbetet från ruta ett.

Planerna för Nya Slussen har engagerat många – såväl kändisar som Stockholmare överlag.

En av motståndarna är Benny Andersson som kallat den nya planen för Slussen för ett "otroligt dumt förslag."

Och nu kan planarbetet få börja om på nytt.

Mark- och miljödomstolen instämmer i dag att ägarna till det så kallade Glashuset med utsikt över Strömmen lider ekonomisk skada och att byggnadens värde försämras om det byggs hus framför glasfasaden, skriver Dagens Nyheter. Däremot avvisade domstolen alla klagomål från boende i närheten av Slussen som anser att Nya Slussen blir fulare och sämre.

"Väldigt tråkigt"

"Det är självklart både väldigt tråkigt och förvånande", kommenterar Andreas Burghauser, projektchef för Slussen, domstolens utslag, enligt TT.

"Vi tycker att vi har gjort en korrekt avvägning mellan det allmänna intresset att bygga om hela Slussen och det enskilda intresset att inte få nya hus framför sin kontorsfastighet", fortsätter han i ett uttalande på Stockholms stads hemsida.

Staden konstaterar att 156 av de totalt 157 överklagandena avslogs av Mark- och miljödomstolen. Det enda överklagandet som gått igenom gäller de kontor, restauranger och affärer som var tänkta att byggas ovanpå Stadsgårdsleden – framför Glashusets panoramafönster.

Inte oväntat kommer Stockholms stad att överklaga domen. Men om inte mark- och miljödomstolen beviljar prövningstillstånd eller går på samma linje måste Stockholms stad börja om med planarbetet från ruta ett.

För ganska precis ett år sedan klubbade kommunfullmäktige i Stockholms stad att hela Slussen ska byggas om. Jätteprojektet innefattar en ny vägbro mellan Söder och Gamla stan, en ny bussterminal och nya kontors- och affärsfastigheter, skriver TT. Dessa byggnader skulle bidra till finansieringen av Nya Slussen.

 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.