Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Omar Mustafa lämnar återbud till konferens

Omar Mustafa ställer in sin medverkan vid en konferens på Fryshuset i Stockholm. "Han känner att det har blivit för mycket press på honom", säger Maria Kjellsdotter Rydinger, initiativtagare till konferensen.Foto: Janerik Henriksson / Scanpix

Omar Mustafa har beslutat att lämna återbud till att medverka på en konferens som skulle äga rum på Fryshuset i Stockholm under i dag och i morgon.

Meningen var att han skulle tala kring ämnet svenska muslimska ungdomars engagemang i det civila samhället.

– Han känner att det har blivit för mycket press på honom, säger Maria Kjellsdotter Rydinger, präst på Fryshuset och initiativtagare till konferensen.

"Tyvärr måste vi meddela att Omar Mustafa har lämnat återbud till att medverka på konferensen Religion – synlig eller osynlig. Vi beklagar detta eftersom vi anser att möten och dialog är en förutsättning för att hitta lösningar och skapa förståelse mellan människor" skriver Fryshuset på sin hemsida.

– Ja, det stämmer att Omar Mustafa inte kommer att medverka på konferensen. Vi har pratat med honom fram tills i går kväll, och han känner att det har varit för mycket press på honom de senaste dagarna, säger Maria Kjellsdotter Rydinger och fortsätter:

– Vi tycker att det är synd att han inte tog den här chansen. Fryshuset är en plats för öppenhet och dialog, det hade varit bra om han varit här i dag.

"Många ser honom som förebild"

Anledningen till att Fryshuset bjöd in Omar Mustafa var att flera ungdomar som är delaktiga i det projekt som konferensen är en del av har önskat att han skulle medverka.

– Han har varit en röst för muslimer i det civila samhället, och det är många unga muslimer som ser honom som en förebild, säger Maria Kjellsdotter Rydinger.

Integrationsminister Erik Ullenhag (FP) kommer att inleda konferensen och journalisten Rashid Musa ersätter Omar Mustafa.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.