Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Omar Mustafa
lämnar alla uppdrag

Expressens Erik Högström mötte Veronica Palm.
Foto: Roger Vikström

Efter den massiva kritiken:

Omar Mustafa, nyvald partistyrelsesuppleant i Socialdemokraterna, lämnar samtliga sina uppdrag i partiet.

Detta meddelades vid 21.30-tiden på lördagskvällen.

- Situationen blev ohållbar, säger Veronica Palm, arbetarkommunens ordförande i Stockholm, till Expressen.se. 

Sedan Omar Mustafa valdes in i Socialdemokraternas partistyrelse har han mött massiv kritik på grund av sitt arbete som ordförande för Islamiska förbundet. 

Han har bjudit in kända antisemiter till en konferens och kritiserats för sin syn på kvinnor och homosexuella. 

Klockan 19 på lördagskvällen satte sig Stockholms arbetarekommuns ledning i ett möte med Omar Mustafa - på hemlig plats.

– Jag har uppmanat Omar Mustafa att lämna sin plats i partistyrelsen, vilket han också har gjort, säger Veronica Palm till Expressen.se. 

Varför?

– Situationen blev ohållbar. Den senaste veckans utveckling gör att han inte hade kunnat göra ett bra jobb. 

Omar Mustafa har även valt att lämna sina lokala uppdrag i distriktsstyrelsen. 

– Vi nominerade honom för att han har gjort ett bra jobb i Stockholm och vi var övertygade om att han skulle göra ett bra jobb även på nationell nivå. Nu i efterhand, med facit i hand, kan jag inse att vi inte gör rätt bedömning. 

I ett uttalande till TT skriver han:

"Partiledningen menar att man inte kan förena ett partiuppdrag och ett uppdrag i det muslimska civilsamhället. Partiledningens uppfattning är inte bara beklagligt, det är även en skrämmande signal till muslimer och andra troende socialdemokrater. Jag uppfattar att partiledningen därmed inte har förtroende för mig och tvingar mig att lämna samtliga mina uppdrag i partiet".

Skriver öppet brev 

Han skriver även om sin avgång i ett öppet brev som Aftonbladet.se  publicerar. Omar Mustafa skriver själv att han tvingats avgå av partiledningen och att han i början av veckan möttes av en kritik som han beskriver som till viss del saklig. Men sedan är han mer kritisk: "Grundkritiken gick över till en klassisk utfrågning som de flesta engagerade muslimer brukar få; står jag för kvinnoförtryck, homofobi, antisemitism? Jag har återgett min syn på de stereotypa frågorna i ett flertal intervjuer och bland annat i en artikel på Aftonbladet. Kritiken och den sakliga granskningen av personer som väljs in i maktpositioner beblandades snabbt med ogrundade påhopp och konspirationsteorier om islam, muslimer och muslimska organisationer", skriver han bland annat.

Veronica Palm svarar på kritiken: 

– Den här senaste veckan har för mig varit beklaglig. Jag har insett att det finns väldigt mycket hat, rasism och islamofobi i Sverige. Jag är skrämd över det som har setts i veckan. Men situationen för Omar Mustafa blev ohållbar. 

Löfven ställde ultimatum 

Partiledaren Stefan Löfven ställde tidigare i dag ett ultimatum om att han måste stå upp för partiets värderingar om han ska vara förtroendevald. 

Socialdemokratiska riksdagsledamoten Carina Hägg krävde tidigare i dag Omar Mustafas avgång. Hon stod fast vid sin åsikt även efter Mustafas beslut att lämna ordförandeposten i Islamiska förbundet. 

– Han har gjort det valet. Min bedömning är ändå att det är så mycket som har framkommit att han får svårt att på ett trovärdigt sätt företräda vårt parti, sa Carina Hägg.

"Kunde förutse den här diskussionen"

Efter att Mustafa avgick var hon fortfarande kritisk till att han valdes in i partistyrelsen. 

– Jag menar att det fanns kännedom om detta när han valdes och informationen var ingen ny. Jag kunde förutse den här diskussionen som borde ha gjorts i valberedningen i stället. Det är uppenbart att diskussionen kom efteråt i stället och det hade varit bättre för alla om den tagits i valberedningen i stället. Men jag förutsätter att valberedningen kommer att arbeta på annat sätt i framtiden. Det är jag övertygad om att de kommer att göra, säger hon-

Hur kommer detta påverka Stefan Löfven?

– Min bild är att Stefan Löfven har hanterat detta på ett skickligt sätt och jag tycker att det är bra att han valt att agera. Jag tycker att den här lösningen känns långsiktig. Jag känner mig trygg med Stefan Löfven som partiledare.

"Nya stadgar"

Tidigare på lördagen sa Amin Kharraki, styrelseledamot och talesperson för Islamska förbundet, att Mustafa kommer att lämna posten som ordförande vid nästa årsmöte. 

– Vi har precis gjort nya stadgar som har gått igenom en första omröstning och som ska röstas igenom på årsmötet där vi även kommer få en ny ordförande.

Kommer inte Omar Mustafa fortsätta som ordförande?

– Mandatet tar slut på årsmötet i vår och Omar har inget intresse av att fortsätta mig veterligen.

Mustafas skandaler

• Bjöd in antisemiter till konferens

På Islamiska Förbundets 30:e konferens 2010, strax efter att Omar Mustafa hade valts till ordförande, fanns egyptiern Salah Sultan med som talare. Han har sagt att judar begår ritualmord på kristna under påsken och använder deras blod i sitt osyrade bröd.

På konferensen året efter bjöd Omar Mustafa in den ökände antisemiten Azzam Tamimi, som sagt att Israel är cancer. Och det är bara två exempel av flera personer med antisemitiska åsikter som Omar Mustafa bjudit in.


• Bjöd in homofobisk predikant

I går handlade kritiken mot Omar Mustafa om att han så sent som i påskas bjudit in den öppet homofobiske predikanten Yasir Qadhi till "Muslimska Familjedagarna" i Stockholm. Yasir Qadhi har flera gånger sagt att det är onaturligt och omoraliskt med homosexualitet.

Inbjudan fick i går kritik av Anders Selin, ordförande för hbt-socialdemokrater i Sverige, som tycker att Omar Mustafa borde fundera på att lämna partistyrelsen. Även RFSL:s ordförande Ulrika Westerlund var starkt kritisk.


• Försvarade homofob i radioprogram

När Omar Mustafa var med i föreningen Unga muslimer bjöd de in den homofientlige imamen Sheik Abdullah Hakim Quick, som förespråkar dödsstraff för homosexuella, till en konferens i april 2010. I SR:s "Studio Ett" efterlyste sedan Mustafa förståelse för Abdullah Hakim Quick.

"Man behöver ha förståelse för att han kommer från en miljö i Sydafrika där det är ganska utspritt med sådana åsikter", sa han.

• Uttalande i sociala medier

Mustafa har skrivit flera saker på Twitter som går tvärs emot Socialdemokraterns officiella linje. Han har bland annat skrivit att Sverige borde flyganfalla Israel och kallat Frankrikes insats i Mali för kolonialism.

På Facebook har han "gillat" både den homofobiske predikanten Yasir Qadhi och Muslimska Brödraskapets chefspredikant Yusuf al-Qaradawi - som har hyllat Adolf Hitler och Förintelsen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.