Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Omar Mustafa: "De bad mig lämna"

Omar Mustafa.
Foto: Janerik Henriksson / Scanpix

STOCKHOLM. Omar Mustafa kände sig sviken av den socialdemokratiska partiledningen efter att först ha blivit överraskad och stolt över valberedningens sena nominering. En vecka efter avsättningen ur partistyrelsen berättar han i en mejlintervju i Svenska Dagbladet.

"Mitt engagemang i olika muslimska organisationer i civilsamhället sågs som en belastning och de bad mig att lämna min plats", skriver Mustafa.

På tidningens fråga vilken enskild händelse som fick honom att lämna partistyrelsen, svarar han att partiledningen gav klara besked om att det saknades förtroende för honom.

"Det fanns varken vilja eller kunnande att hantera drevet mot mig, trots att de mycket väl vet att jag inte gjort något fel och att drevet fått en islamofobisk karaktär", skriver han i intervjun. Han avböjer dock att svara på vilka "de" är.

Mustafa: ”Vek sig för islamofoba krafter"

Omar Mustafa tycker att det kändes som att "man utan eftertanke vek sig för islamofoba krafter inom och utanför partiet" och kommenterar det partiordförande Stefan Löfven sade om att det inte går att vara förtroendevald i S om man inte fullt ut kan stå upp för partiets värderingar.

"Det är tråkigt att det här uttalandet gjordes utan att ta reda på att jag självklart står upp för alla människors lika värde och jämställdhet mellan kvinnor och män."

På fredagen bröt även Löfven tystnaden och sade till TT att processen kring Omar Mustafa hanterats på ett dåligt sätt. Han sade också att Mustafa tvingades lämna på grund av de inbjudningar av personer med tvivelaktiga åsikter, som han gjort i egenskap av ordförande i Islamiska förbundet.

Omar Mustafa: Ville föra dialog

– Han kunde inte bringa tillräcklig klarhet i om han skulle fortsätta bjuda in de här personerna.

I mejlintervjun svarar Mustafa på den kritiken genom att säga att han "varit tydlig med att sådana typer av inbjudningar alltid har syftat till att föra dialog med etablerade muslimska personligheter utan att för den delen dela alla deras åsikter."

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.