"Om någon behöver pengar hjälps vi åt"

Ivan Ivanof och Pepi Ganzof visar upp vad de tjänade under gårdagen – några tior och enkronor.
Foto: Anna-Karin Nilsson
Margarita Angreeva Mihailova bor på området som under tre veckor övervakades av polisen.
Foto: Anna-Karin Nilsson
Alf Kanon är kritisk till polisens uppgifter.
Foto: Anna-Karin Nilsson

De bulgariska tiggarna i Söderhamn skrattar när de får höra att polisen tror att de omsätter miljonbelopp.

Ivan Ivanof visar upp hur mycket pengar han tjänade i går - några tior och några enkronor.

– Det är vad jag har kvar efter att jag köpt mat, säger han.

I tre veckor spanade polisen på de bulgariska tiggare som bor på Moheds camping utanför Söderhamn.

Polisen ville utreda om det förekom organiserad brottslighet och deras slutsats var att man inte kunde bevisa någon brottslighet men att det fanns tecken på att det var organiserat.

Kartläggningen fick stor uppmärksamhet. En av anledningarna till det är polisens uträkning om att tiggarlägret omsatte tio miljoner kronor på ett år.

Men när Expressen har granskat historien visar det sig att polisens kartläggning har många brister.

När vi träffar några bulgarer som bor tillsammans i små röda stugor på campingen kan de inte tro att det är sant när de hör att polisen tror att de omsätter miljoner.

– Titta på våra bilar. De kostar 1 000 kronor max. Vi har inga miljoner, säger en Pepi Ganzof, en av tiggarna.

"Tillsammans tjänar vi kanske 150-200 kronor"

Polisen hade kommit fram till summan tio miljoner kronor genom ett rent räkneexempel. Enligt polisen hade en tiggare uppgett att de tjänade ungefär 300 kronor om dagen. Vilket multiplicerat med 150 personer - som polisen menade bodde i lägret - skulle innebära en årsomsättning på tio miljoner.

Men nu säger tiggarna själva att de inte alls tjänar så mycket som 300 kronor.

– Jag och min fru tigger och tillsammans tjänar vi kanske 150-200 kronor, säger Boko Luanovi.

Summan 150-200 är det flera av bulgarerna som upprepar. Alltså mellan hälften och två tredjedelar av den summan som polisen påstår.

När Ivan Ivanof visar vad han har tjänat ihop genom att tigga utanför budgetbutiken Dollar Store ligger några tior och några enkronor i hans händer. Totalt drygt 50 kronor efter att han köpt mat för dagen.

En annan sak polisen verkar ha haft fel om är antalet tiggare som befinner sig i Söderhamn. Polisen uppskattar dem till runt 150 stycken.

"Vi har som mest haft 120 stycken"

Men Alf Kanon, som äger campingen där de flesta bor, säger att det är långt ifrån sanningen.

– Vi har som mest haft 120 stycken, det var i januari och då var 40 av dem barn. Nu bor väl ett 40-tal här, säger han.

Polisen har också uppgett att bulgarerna betalat över en miljon för att bo på campingen i ett år. En uppgift de påstår kommer från just Kanon. Men när Expressen pratar med honom säger han att det snarare rör sig om 350 000 till 400 000 kronor.

Enligt polisen har det funnits misstankar om det finns en huvudman som samlar in pengar av tiggarna - men det har inte gått att bevisa.

När vi frågar en av bulgarerna, som inte vill uppge sitt namn, om det är någon som samlar in pengarna så skakar han på huvudet och säger:

– Om någon behöver hjälp med pengar så hjälps vi alla åt, då kan någon få pengar. Men det är ingen som samlar in dem.

Alaa Ali, 44, arbetslös, Söderhamn med Teim, 6:– Tiggarna är ju fattiga från andra länder. Jag vet inte om det är bra eller dåligt att polisen utreder dem.
Foto: Anna-Karin Nilsson
Mia Larsson, 47, specialpedagog, Stråtjära:– Misstänker man brott så är det bra att det utreds. Finns det organiserad brottslighet så är det ju dåligt för de som behöver tigga.
Foto: Anna-Karin Nilsson
Pär Olofsson, 32, arbetslös, Söderhamn:– Det är bra att frågan tas upp. Det finns väl både sanningar och osanningar i det som påstår och det är bra att någon utreder.
Foto: Anna-Karin Nilsson
Anna-Lena Emilsson, 58, systemsupporter, Söderhamn:– Det är bra att de utreder. Jag är jättekluven till det här med tiggeri. Jag ger en slant ibland men sen läser man att man inte borde göra det.Majvor Magnusson, 76, pensionär, Söderhamn:– Jag ger till tiggare men man vet inte om någon annan tar pengarna. Det är deras hemländer som borde hjälpa dem.
Foto: Anna-Karin Nilsson
Jan-Åke Ringblom, 57, jobbar på samhall, Söderhamn:– Det är bra att de försöker ta tag i det.Madeleine Ringblom, 40, sjukpensionär, Söderhamn:– Det är inte bra att folk blir utnyttjade.
Foto: Anna-Karin Nilsson

Korruption i Bulgarien

Bulgarerna bor tillsammans mellan fyra och sex personer i vardera stuga. Små barn leker och springer runt på området medan deras föräldrar står och pratar efter att ha försökt samla in pengar under dagen.

När vi frågar varför de har kommit till Sverige nämner alla korruptionen i Bulgarien. Enligt dem går det inte att tjäna pengar genom att arbeta där.

En av bulgarerna som bor på campingen är Margarita Angreeva Mihailova.

– Bulgarien är kaputt. Det finns inga jobb och det är bara maffia, säger hon.

Enligt Alf Kanon flyttade ett gäng bulgarer in på campingen i augusti förra året. Sedan dess har olika många bott där.

Han har aldrig märkt av att det skulle finnas någon som samlar in pengarna som de får ihop.

– Jag har uppfattat det som att de organiserar sig i olika familjer som hjälps åt, säger han.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.