Expressens Cecilia Hagen häller upp kaffe till Dagny Carlsson. Foto: Cornelia NordströmExpressens Cecilia Hagen häller upp kaffe till Dagny Carlsson. Foto: Cornelia Nordström
Expressens Cecilia Hagen häller upp kaffe till Dagny Carlsson. Foto: Cornelia Nordström
Det bästa som hänt Dagny Carlsson var när hon träffade Harry på Gröna Lunds dansbana. Foto: Cornelia NordströmDet bästa som hänt Dagny Carlsson var när hon träffade Harry på Gröna Lunds dansbana. Foto: Cornelia Nordström
Det bästa som hänt Dagny Carlsson var när hon träffade Harry på Gröna Lunds dansbana. Foto: Cornelia Nordström
"Jag önskar att jag skulle få gå på kinesiska muren" Foto: Cornelia Nordström"Jag önskar att jag skulle få gå på kinesiska muren" Foto: Cornelia Nordström
"Jag önskar att jag skulle få gå på kinesiska muren" Foto: Cornelia Nordström
Dagny Carlsson vill diska själv efter fikat. Foto: Cornelia NordströmDagny Carlsson vill diska själv efter fikat. Foto: Cornelia Nordström
Dagny Carlsson vill diska själv efter fikat. Foto: Cornelia Nordström
"Ibland är det långtråkigt. Att ha tråkigt är det värsta jag vet" Foto: Cornelia Nordström"Ibland är det långtråkigt. Att ha tråkigt är det värsta jag vet" Foto: Cornelia Nordström
"Ibland är det långtråkigt. Att ha tråkigt är det värsta jag vet" Foto: Cornelia Nordström

"Om man bara degar blir man ju dement"

Publicerad

Hon föddes samma år som Titanic gick under, hon har minnen från såväl första som andra världskriget och hon tycker icke att det var bättre förr.

Hon tycker att hon har haft det rätt tufft i livet, i alla fall tills hon träffade sin Harry. Och hon har aldrig känt sig särskilt uppskattad av någon annan än honom. Förrän nu, när hon vid 104 års ålder blivit rikskändis och debuterat som författare.

Bästa Dagny, berätta hur man blir en sådan enastående person som du, hur man kan få ett så långt liv och hur man dessutom kan vara så pigg?

– För det först är jag inte alls enastående, jag är högst ordinär. För det andra gäller det att vara född med bra gener.

Men hur har du lyckats hålla dig så frisk i knoppen och kroppen?

– En någorlunda sund livsföring hjälper. Man ska äta bra mat och röra på sig.

Vad äter du?

– Numera måste jag nöja mig med Findus färdiga rätter om jag inte hinner laga risgrynsgröt, som jag älskar. Man vänjer sig. Men jag har inte tid att stå vid spisen längre.

Dagny Carlsson: "Jag går ensam"

Och motionen, hur är det med den?

– Jag går ett par kilometer varje dag, om det inte är busväder. Jag går ensam. Om man inte lär sig att göra saker ensam när man blir ensam, då sitter man där.

Något annat tips?

– Man ska vara snäll mot sina medmänniskor. Jag har i alla fall försökt vara det.

Röker du? Dricker du?

– Jag har aldrig rökt. Jag kan ta ett glas vin till maten någon gång, men jag kan lika gärna vara utan. Och starksprit gillar jag inte alls.

 

LÄS MER: Så håller sig Dagny Carlsson pigg

Expressens Cecilia Hagen häller upp kaffe till Dagny Carlsson.Foto: Cornelia Nordström

 

Sover du bättre än alla andra?

– Jag sover uruselt. I stället ligger jag och tänker och det stör sömnen. Jag tänker på allt möjligt men inget särskilt.

Gener säger du. Men din pappa blev bara 44. Hur gammal blev din mamma?

– Hon blev 79 år. Men mormor blev 93.

"Pappa tittade för djupt i glaset"

Du älskade din mormor, men du hade en tuff mamma som låste in dig i en garderob om du skrek.

– Mormor kom på henne, skällde ut henne och sen gjorde hon aldrig om det.

Och hur var det med din pappa?

– Han dog i sviterna av diabetes, har jag räknat ut. Och så tittade han för djupt i glaset. Han brukade säga: "Dagny Bojan, stygga räliga däga". Däga är dansksvenskt och betyder flicka.

Du rälig? Det står på flera ställen i boken att du alltid tyckt att du var ful. Men av bilderna att döma och när man ser dig nu så är det tydligt att du alltid varit söt. Synd att du inte förstått det!

– Jag kanske har blivit bättre på gamla dar. Men jag hade en så vacker syster, henne kunde jag aldrig tävla med.

Men du måste ha varit bättre än hon och de flesta andra i skolan!

"Jag önskar att jag skulle få gå på kinesiska muren", säger Dagnys Carlsson, 104.Foto: Cornelia Nordström

– Ja, jag var alltid bäst i klassen. Kom jag tvåa var det lika illa som om jag blivit kuggad. Jag är en tävlingsmänniska.

"Jag har alltid varit rapp i repliken"

Har du alltid varit lika humoristisk och slagfärdig?

– Ja, jag har alltid varit rapp i repliken. Ibland har det gått lite för fort, ibland hade det varit bättre att tiga.

 

LÄS MER: Dagny, 104, provade på livet som boxare

 

Du har ett starkt kulturellt intresse. Kan du underhålla det?

– Jag skulle vilja gå på bio och teater oftare. Och eftersom jag bloggar varje kväll, även om jag kommer hem mitt i natten efter ett kalas, läser jag inte lika mycket som tidigare. Förr läste jag mycket och jag brukade bilda bokcirklar på mina arbetsplatser. Böcker är bra för allting nästan.

Vilka författare uppskattade du mest?

– Astrid Lindgren hade verkligen humorns gåva. Och så tyckte jag mycket om de där fattiga proletärförfattarna, Ivar Lo-Johansson och Vilhelm Moberg och dom. De började från scratch och blev mycket framgångsrika.

Dagny Carlsson vill diska själv efter fikat.Foto: Cornelia Nordström

Dagny Carlsson: "Det är tillåtet att misslyckas"

Vad har livet lärt dig, går det att säga?

– Att man ska kämpa och aldrig ge upp. Att det är tillåtet att misslyckas, man kan ta nya tag. Jag tycker att jag har fått kämpa. Det värsta var att jag inte fick studera eftersom pappa dog så tidigt och jag då blev tvungen att börja jobba. Hade jag fått läsa hade livet sett annorlunda ut.

Vad tror du att du hade gjort då?

– Då hade jag kanske skrivit en bok och blivit berömd mycket tidigare.

Men nu är du berömd och har varit hos Skavlan och hos Malou och överallt och nu finns boken!

– Den såldes i 12 000 exemplar på bara några dagar. Och min blogg lär ha en miljon ettusen följare. Jag tycker att det liksom är lite revansch på eländet.

Är den här framgången det bästa som hänt dig?

– Det bästa var när jag träffade Harry, min livsledsagare, på Gröna Lunds dansbana. Vår första dans var en foxtrot. Men han dansade också vals som en gud.

När man levt så länge som du, då har man förlorat många när och kära. Vänjer man sig någonsin?

"Ibland är det långtråkigt. Att ha tråkigt är det värsta jag vet"Foto: Cornelia Nordström

– Nej. När Harry dog blev jag deprimerad, jag trodde inte att jag skulle leva många veckor efter det. Men när jag nu inte dog var jag tvungen att börja leva igen och göra det bästa av det som fanns kvar.

"Jag har använt hjärnan och inte stagnerat"

Det har du verkligen lyckats med. Jag tyckte mycket om din bok. Och jag kan inte begripa hur du kan komma ihåg så mycket, du minns allt, inte minst vad saker och ting kostat. Hur är det möjligt?

– Jag har använt hjärnan och inte stagnerat. Jag är hela tiden nyfiken. Om man bara sitter och degar hela dagarna så blir man ju dement.

Hur ser dina dagar ut?

– Ibland är de trevliga, ibland träffar jag min bästis. Men ibland är det långtråkigt, ibland pratar jag inte med någon på hela dagen och att ha tråkigt är det värst jag vet.

(Just då ringer telefonen. Det är bästisen Kerstin som vill komma över. De bestämmer att de ska ses framåt kvällen i stället)

Du har sagt och skrivit så mycket bra. Till exempel att du nog är ålderdomens motsvarighet till barndomens underbarn!

– Jag är väl en undertant. Men det låter inte så bra.

Är du religiös, har du en gudstro?

– Nej, jag tycker att religionen alltid legat i botten på allt elände och det har den gjort sen korsfararna var ute och stred.

– Själv tycker jag att allt i bibeln verkar för sagolikt, jag kan inte tro på det.

Och vad mer önskar du dig av livet?

– Jag önskar att jag skulle få gå på kinesiska muren. Och så önskar jag att jag ska slippa bli omhändertas av äldrevården och illa behandlad.

Tänker du ofta på döden?

– Nej, den är så trist så den bryr jag mig inte om att tänka på.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag