Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Om du dör här, kommer ingen någonsin få veta”

Så blev Xi Jinping Kinas röda kejsare.
Xi Jinpings metoder för att stävja opposition har fått stor uppmärksamhet globalt.
Foto: ALEX PLAVEVSKI / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Kinas president Xi Jinping.
Foto: CHINE NOUVELLE/SIPA/SHUTTERSTOCK / CHINE NOUVELLE/SIPA/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK
En RSDL-cell, enligt rapporten.
Foto: Safeguard Defenders / Safeguard Defenders

I Kina tas grips runt 20 personer per dag, misstänkta för ”brott mot statlig säkerhet”, enligt en ny rapport från organisationen Safeguard Defenders.

De förs till hemliga tvångsförvar, där de enligt egen utsago utsätts för vad som beskrivs som systematisk fysisk och psykisk tortyr.

– Under tiden sa den som förhörde mig ”Om du dör här, kommer ingen någonsin få veta”, berättar en av de som hållits fångna i rapporten.

Systematisk fysisk och psykisk tortyr. Utan kontakt till världen utanför.

Det är vad många utsätts för under tvångsinternering av den kinesiska staten, enligt en ny rapport med vittnesmål från 175 personer som sammanställts av aktivistorganisationen Safeguard Defenders. 

Många av dem är journalister, advokater och aktivister. Men också utländska medborgare finns bland vittnesmålen.

Flera berättar om att ha gripits mitt i natten i sitt hem, tas till en hemlig ”särskild plats”, sättas i en cell och förhörs rutinmässigt – i vissa fall över sex månader. 

Kontakt med familj, besök eller kontakt med advokat förekommer inte – förutom i enstaka fall. 

Offren vittnar bland annat om att inte tillåtas sova, inte få mat, spendera veckor i handbojor, påtvingas medicinering och sexuella trakasserier. 

En del har även hotats om att nära och kära kan skadas om de inte lyder vakterna. 

Systemet, som infördes 2013 efter att president Xi Jinping kom till makten kallas Residential Surveillance at a Designated Location, RSDL, och möjliggör för den kinesiska staten att hålla fast fångar isolerade och förhöra dem i upp till sex månader. 

År 2019 hade över 6 000 människor internerats under RSDL lag av den kinesiska staten. Men siffrorna tros egentligen vara mycket högre. 

”Lyd vakterna”, ”Tala inte” och ”Ät din mat” är några av reglerna som RSDL-arresterade ska följa.
Foto: Safe Guard Defenders / Safe Guard Defenders

”Insekter kröp runt i riset” 

Safeguard Defenders, baserade i i Madrid, har samlat in 175 vittnesmål från personer som blivit tillfångatagna och tvångsinternerade. 

– Jag fick ris varje dag. I bland kröp insekter runt i riset, säger amerikanska basketspelaren Jeff Harper, som satt fängslad i åtta månader.

Fångarna kunde vänta sig dagliga förhör. 

– Under förhörssessionerna, om jag inte sa vad de ville höra, så straffades jag. Till exempel tilläts jag inte blinka. Eller så tvingades jag stå upprätt i min cell en hel dag, berättar aktivisten Tang Zhishun. 

– Jag tvingades ”erkänna” saker på A4-papper. Tvingades hitta på och fabricera saker som inte hänt. När jag inte gjorde det, tilläts jag inte äta annat än ris, fick inte sova, och hängdes upp och slogs, berättar kodaren Niu Tengyu. 

Även om lagen säger att RSDL inte får användas i längre än max sex månader, förekommer det ändå, enligt rapporten.

 – Under tiden sa den som förhörde mig 'Om du dör här, kommer ingen någonsin få veta något'. Det är sant. Under RSDL-förvar, hålls du fången i hemlighet. Ingen visste var jag var, ingen visste vem som tagit mig. Ingen hade vetat om jag dött, berättar aktivisten Zhai Yanmin. 

Vid frigivning skriver man under ett dokument där man förbinder sig till att inte prata om det som hänt.
Foto: Safeguard Defenders / Safeguard Defenders

”Min flickvän togs in för att sätta press på mig” 

En natt i januari 2016 knackar det på svenske aktivisten Peter Dahlins dörr i Peking. 

– 15 till 20 personer kom till mitt hem mitt i natten och grep både min flickvän och mig. ”Du är arresterad för brott mot rikets säkerhet”, sa de, berättar Dahlin som också har varit med och sammanställt rapporten. 

Efter gripandet väntade ungefär fem veckor av fångenskap för både Dahlin och hans flickvän Pan Jinling.

– Min flickvän togs in enbart för att sätta press på mig, säger Dahlin som säger sig ha hört sina kolleger torteras under tiden han satt i sin cell.

Dahlin väcktes flera gånger om nätterna i sitt madrasserade rum av vakter eftersom de enligt rapporten använder sömnbrist som ett medel för att få honom att avslöja detaljer om personer som är intressanta för den kinesiska regeringen.

– Poängen är att bryta ner dig och få dig vek så att man kan få ur dig information. 

Han fick också ta ett lögndetektortest.

– Lyckligtvis kunde jag svara på frågorna lite svepande. De som förhörde var inte helt kompetenta, så jag kunde ge dem icke relevant information som de ändå godtog.

När Dahlin till slut släpptes tvingades han göra ett erkännande inför kinesiska tv-kameror om sina ”brott”. 

Dahlin bor numera i Madrid. 

– Jag är inte rädd. Klart de kollar allting jag gör, och för ungefär två månader sen attackerades jag i kinesisk statlig media för vilken dålig person jag är.


Det här är RSDL

Residential Surveillance at a Designated Location förkortas till RSDL. Översatt till svenska ungefär: Boendeövervakning på utsedd plats. 


Övervakning sker inte i individens hem utan på en ”särskild plats” – som är konfidentiell. Lagen stipulerar att personer kan hållas i förvar i sex månader. 


Lagen infördes 2013 i Kinas straffrätt, vars artikel 73 föreskriver att övervakning av individ kan ske på särskild plats om denne är misstänkt för brott mot statlig säkerhet, terrorism eller mutbrott. 


Lagen kom till efter Xi Jinpings tillträde som president. 

Sverige-Kina relationen: "Kan påverka Kinas vilja att investera i Sverige".

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.