Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hallengrens svar – efter att ha pressats om svenska strategin

Socialminister Lena Hallengren, S.
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Lena Hallengren korsförhördes om hanteringen av pandemin.
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN

Under fredagen svarade socialminister Lena Hallengren (S) på KU:s frågor om regeringens hantering av pandemin.

Hon kallade mars för den ”dystraste månaden” hon upplevt, slog fast att regeringen vidtog de åtgärder som var nödvändiga och fick svara på varför Sveriges dödstal är så höga jämfört med grannländerna.

– Många andra har satt epitetet ”svensk strategi”. I grunden har den nog inte skiljt sig så mycket. Vi har också velat trycka ner smitta och skydda liv, säger ministern.

13 595 personer har dött i sviterna av covid-19 i Sverige. I det avseendet sticker Sverige ut rejält i förhållande till de nordiska grannländerna. Under de senaste veckorna har ansvariga för den svenska pandemihanteringen utfrågats av Konstitutionsutskottet, däribland Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlsson och MSB:s tidigare dito Dan Eliasson.

På fredagen, när det var socialminister Lena Hallengrens tur, påtalade hon än en gång att regeringen lutar sig mot Folkhälsomyndigheten, samtidigt som hon inte tycker att Sveriges strategi skilt sig särskilt mycket åt jämfört med andra länder.

– Många andra har satt epitetet ”svensk strategi”. I grunden har den nog inte skiljt sig så mycket. Vi har också velat trycka ner smitta och skydda liv. Men vi vill också kunna säkra samhällets viktiga funktioner. Vi vill också rädda jobb, även om liv och hälsa går först, säger Hallengren.

– Jag vill bestämt hävda att den svenska strategin inte är särskilt konstig eller mystisk. Den finns på regeringens hemsida, den finns i coronakomissionens direktiv, den finns i budgeten. Det är inget konstigt och inget utstickande, säger hon.

Hallengren: ”Förhållandevis låg överdödlighet”

Moderaternas Ida Drougge hänvisade till coronakommissionens slutsats om materialbristen varit avgörande för att smittspridningen letat sig in på äldreboende – och frågade varför strängare åtgärder, som nedstängning, inte infördes.

– Vi vidtog, har vidtagit och fortsätter att vidta de åtgärder som vi anser är nödvändiga – om det var tillräckligt kan jag inte här och nu avgöra, säger Hallengren och hänvisar till coronakommissionens slutbetänkande som kommer om först ett år.

Hallengren svarade också på Sveriges siffror jämfört med övriga länder i Norden, där Sverige klart ligger i topp i antal bekräftade smittofall och dödsfall.

– Jag vill inte ha för mycket spekulationer. Det är inte alltid som närliggande länder fått liknande situationer, det är inte alltid samma åtgärder gett samma resultat. Även om Sverige drabbats hårt så har vi en förhållandevis låg överdödlighet i jämförelse med länder som tagit mer drakoniska åtgärder, säger Hallengren.

Flockimmunitet var aldrig strategin

Socialminister Lena Hallengren fick sedan frågor om Sveriges testkapacitet som nådde 100 000 tester om dagen först under sommaren förra året. Även där anser hon att mycket av ansvaret ligger på regionerna.

– Det faller på regionerna att testa och smittspåra en samhällsfarlig sjukdom så det behövs i grunden inget uppdrag för att ge någon den rollen.

Hon ledde vid ett tillfälle över huvudfrågan till att den nationella strategin var mer omfattande än att bara handla om tester. Varpå hon av kristdemokraternas Tuve Skånberg fick frågan om flockimmuniteten varit en del av strategin.

– Det har inte varit en del av den svenska strategin. Varje gång någon säger det är det som att så ett litet frö att den har varit det, kommenterar Hallengren.

Varför går det så långsamt?

Under etappen om hanteringen av äldreboenden konstaterar sverigedemokraten Fredrik Lindahl att Sverige, relativt till de nordiska grannländerna, var sist att införa ett nationellt besöksförbud på äldreboenden. En historiebeskrivning som Hallengren inte håller med om:

– Vi var inte sist med att inse att vi behövde ett besöksförbud. Och även om vi haft ett besöksförbud har smitta tagit sig in, det har inte varit lösningen för att stoppa smittan vid ytterdörren, säger Hallengren.

Socialministern var under utfrågningen också lite personlig.

– Mars månad var den dystraste månaden jag upplevt, säger hon.

Se också:

EU-ledarna lyckades inte komma överens om EU-kommissionens förslag om att införa exportstopp av vaccin till vissa länder.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.