Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Olyckor med elsparkcyklar ökar – 86 olyckor bara i år

I Göteborg skadades en person på elsparkcykel.
Bara under 2019:s första sju månader anmäldes 86 elsparkcykelolyckor i Stockholms län till Transportstyrelsen.Foto: ADAM DAVER/DN/TT / DN TT NYHETSBYRÅN

Antalet elsparkcykelolyckor har ökat kraftigt i Stockholmsområdet under 2019.

Bara hittills i år har 86 olyckor anmälts – att jämföra med fyra olyckor totalt år 2018, skriver Mitt i Stockholm.

Det är också troligt att den verkliga siffran är ännu högre, och Transportsstyrelsen misstänker att mörkertalet är stort.

Antalet elsparkcykelolyckor i Stockholm har skjutit i höjden, enligt statistik från Transportstyrelsen, rapporterar Mitt i.

Bara under 2019:s första sju månader anmäldes 86 elsparkcykelolyckor i Stockholms län till Transportstyrelsen.

Det är en chockartad ökning från 2018, då sammanlagt fyra olyckor rapporterades under hela året

Stort mörkertal

Transportstyrelsen får rapport om olyckor från både polis och akutsjukhus, men när det kommer till de senare är anmälan frivillig.

Det är därför troligt att det är ett stort mörkertal och att den verkliga siffran är långt högre.

– För att sjukvården ska rapportera till oss krävs också ett godkännande från patienterna, så det är mer av en frivillig enkät, sa Ryo Yamazaki, statistiker på Transportstyrelsen, till breakit tidigare i somras.

Många klagomål på elsparkar

Antalet elsparkcyklar på gatorna i Sveriges större städer har ökat drastiskt det senaste året.

I Stockholm har parkeringen av dessa fått kritik, och under perioden maj till juli fick Stockholms stad ta emot ett hundratal klagomål angående elsparkcyklar, enligt P4.

Samtidigt har Stockholms stad tecknat avtal värt 400 miljoner kronor med det svenska elscooterbolaget Voi som vann upphandlingen av av stadens nya hyrcykelsystem. En affär värd 400 miljoner kronor.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.