Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Olsson om Svenungssons avhopp: ”Är inte besviken”

På onsdagen meddelade teologen Jayne Svenungsson att hon lämnar Svenska Akademien. Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
”Jag är inte besviken”, säger den ständige sekreteraren Anders Olsson efter torsdagens möte i Börshuset. Foto: ERIK SIMANDER/TT / TT NYHETSBYRÅN

Ledamöterna som deltog i Svenska Akademiens möte på torsdagen ville inte kommentera Jayne Svenungssons plötsliga avhopp eller svara på frågor om Katarina Frostensons framtid. 

Men när den ständige sekreteraren Anders Olsson fick frågan om han var besviken efter avhoppet blev svaret:

– Nej, jag är inte besviken. 

Det var på onsdagen som teologen och kulturskribenten Jayne Svenungsson skickade ut ett pressmeddelande med ett, åtminstone för alla utanför Svenska Akademien, oväntat besked. 

Hon lämnar Akademien efter knappt ett år på stol nummer tio. 

”Av en rad skäl har jag dock nått vägs ände. Jag ser därför fram emot att återvända på heltid till mitt arbete vid universitetet, där jag tror att mina krafter används på ett bättre sätt”, skrev Svenungsson i pressmeddelandet. 

De ledamöter som deltog i torsdagens sedvanliga möte i Börshuset i Gamla stan i Stockholm ville inte kommentera det plötsliga avhoppet, eller svara på frågor om Katarina Frostensons framtid i Akademien. 

På Expressens fråga om han är besviken efter Jayne Svenungssons beslut att lämna svarade dock den ständige sekreteraren Andersson Olsson: 

– Nej, jag är inte besviken. 

Under onsdagen sa Anders Olsson till nyhetsbyrån TT: 

– Jag beklagar det enormt. Det har varit ett extremt jobbigt år för oss alla, jag kan förstå den svårighet hon har haft som ny ledamot att komma in mitt i det här kriget.

Jayne Svenungsson tillhörde de ledamöter som röstade emot att utesluta kulturprofilens hustru, poeten Katarina Frostenson, när omröstningen hölls i våras. 

Katarina Frostenson vägrar lämna sin stol

Under hösten har Akademien vädjat till Katarina Frostenson att frivilligt lämna sin stol, bland annat efter att vårens utredning visade att hon kan ha läckt uppgifter om vem som skulle få Nobelpriset i litteratur.   

Men Frostenson har vägrat lämna och i stället skaffat sig ett juridiskt ombud. Utredningen om misstänkta stadgebrott fortsätter.