Överläkaren och professorn Björn Olsen, 61, sommarpratar i Sommar i P1 där han berättar om när informationen om en smittsam luftvägsinfektion i kinesiska Wuhan nådde honom, precis som informationen nådde Anders Tegnell.
– Med samma information, hur kan vi göra så olika tolkningar? Statsepidemiologen resonerar att det är ytterligare ett av alla dessa utbrott i Kina och att det snart kommer vara över, säger Björn Olsen.
I en intervju med SVT luftade han sin farhåga om en hotande pandemi, ”om Kina inte lyckas stänga in draken”.
– Rekylen från Folkhälsomyndigheten kommer snabbt. ”Det finns inga tecken på att viruset ska spridas utanför Kina”, ”vi ska inte skrämma upp människor”, säger en annan tjänsteman på myndigheten.
Efter att Björn Olsen och 21 andra forskare varnade för den svenska coronastrategin på DN Debatt i april beskriver han hur de fick ”löpa gatlopp” och kallades ”fuskare” och förrädare” på sociala medier.
Björn Olsen: ”Sekterism är farligt”
Björn Olsen menar att hatkören nu börjat tystna.
– Jag tror att över 5 500 döda i Sverige, när våra grannländer har en bråkdel så många, blev ett oanständighetens rundningsmärke även för dem, säger Björn Olsen.
Under sitt sommarprat sa statsepidemiolog Anders Tegnell:
– Men då var det som om världen blev galen, och allt vi diskuterat verkade helt bortglömt. Land efter land stängde sina gränser, och stängde ner sina samhällen totalt.
Under sitt sommarprat skickar Björn Olsen vad som kan tolkas som en passning till Tegnell:
– Har hela världen blivit galen och är vi i Sverige de enda som tänker klart? Min slutsats av det är att sekterism är farligt och många medier har varit trogna proselyter i sekten kring den svenska strategin.
Tegnells svar
Anders Tegnell har själv inte lyssnat på Olsens sommarprat, men säger att diskussionen kring om man skulle ha vidtagit kraftigare åtgärder från början, inte har något svar.
– Min fråga tillbaka är hela tiden: Vad skulle vi ha gjort som i dag är visat ha gjort skillnad? Den frågan kvarstår, säger Tegnell.
Olsen säger att programtiden inte räcker till för att räkna upp alla misstagen i den svenska strategin. Har ni gjort många misstag?
– Det går inte i dag att säga vad som varit rätt eller fel, och misstag är något som man gör mer eller mindre avsiktligt och några sådana finns inte.
Tegnell menar att en framtida utvärdering får titta på om fler åtgärder bör ha vidtagits.
– Om några åtgärder hade gjort någon skillnad eller inte, det vet vi inte i dag.
Kritiken mot media
Björn Olsen är tydligare i sin kritik av mediers roll i, det han kallar för ”idoliseringen av Folkhälsomyndigheten”.
– Förutom några få upplever jag det som att media har legat på knä och tillbett, säger han i programmet.
– Inga eller få kritiska frågor har ställts förutom av vissa ledarskribenter och viss media. Det som fått oss att inte tappa förståndet och förstå att vi inte är i The Twilight Zone är hur utländska medier har rapporterat om oss, säger Björn Olsen.
Sommar i P1 med Björn Olsen sänds i dag, tisdag, från klockan 13.00 till 14.30.