Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Olsen: ”Otänkbart” att andra länder kommer ikapp Sverige

Professorn och infektionsläkaren Björn Olsen om hur pandemin kommer att utveckla sig.
Björn Olsen tror inte på en andra våg.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / MEDIABILD/IBL
Förre detta statsepidemiologen Giesecke har tidigare sagt att grannländerna förmodligen kommer komma ikapp i antal döda.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / MEDIABILD/IBL

Sverige har betydligt fler coronadödsfall än sina grannländer.

Före detta statsepidemiologen Johan Giesecke har tidigare sagt att grannländerna förmodligen kommer komma ikapp i antal döda.

Något som professor Björn Olsen, som är starkt kritisk till Sverige coronastrategi, inte håller med om.

– Det är helt otänkbart, säger han.

Valet av strategi för att hindra smittspridningen av coronaviruset har sett olika ut. Sverige har valt att gå en mjukare väg till skillnad från övriga länder som valt mer strikta åtgärder.

Vilken strategi som är bäst råder det delade meningar om.

Under en pressträff på lördagen pratade Norges tidigare statsminister och före detta WHO-chefen Gro Harlem Brundtland om olika strategier. Hon menar att Norges sätt att hantera viruset har ”visat sig vara ett bra val”.

– Hittills har många liv räddats genom att vara tuffare när det gäller social distans, säger hon till Svenska Dagbladet.

Tidigare WHO-chefen Gro Harlem Brundtland tror att Norges väg har ”visat sig vara ett bra val”. ”Hittills har många liv räddats genom att vara tuffare när det gäller social distans”, säger hon.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Norges nuvarande statsminister Erna Solberg.
Foto: TERJE PEDERSEN / NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅN

Sverige å andra sidan står fast vid att det var rätt att hålla exempelvis grundskolorna öppna.

Samtidigt har Sverige långt fler dödsfall än grannländerna. 

Giesecke: Länderna kommer ikapp

Men enligt förre statsepidemiologen Johan Giesecke kommer länderna ikapp inom ett år.

– Den går inte att bromsa och kommer att ta livet av ungefär lika många människor per capita i varje land. Men vi ska vänta med att jämföra dödstal mellan länder, sa Giesecke till Dagens Nyheter i maj.

Olsen: ”Det är helt otänkbart”

Enligt Björn Olsen, överläkare och professor i infektionssjukdomar, kommer dock länder som Finland, Norge och Danmark aldrig hamna på samma nivå i antalet döda som Sverige.

– De kommer att få några enstaka fall. Men de kommer inte göra någon catch up med Sverige vad gäller antalet döda. Det är helt otänkbart, säger Olsen.

Han menar att Sverige ”uppvisar en blindhet och dövhet i sina omvärldsanalyser” och tycker att till exempel Finland lyckats bättre i sin strategi.

– Finland är ett Sverige för vuxna, säger Olsen.

Coronaviruset beter sig inte som en influensa – se Bara Nyheter.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.