Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kritiken: Misstaget som spred smittan

Senaste nytt om coronaviruset i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
Björn Olsen.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / MEDIABILD/IBL
Folkhälsomyndigheten håller en av sina presskonferenser.
Foto: PONTUS LUNDAHL / TT NYHETSBYRÅN

Sverige gav tidigt upp strategin om en omfattande smittspårning.

Professor Björn Olsen anser att myndigheterna gav coronaviruset chansen att sprida sig i landet.

– Vad som helst hade varit bättre än vad vi gjorde.

Sverige testade i inledningen av pandemin inte i närheten av lika många som våra nordiska grannländer gjort. Inte heller som Tyskland eller Sydkorea.

Ett misstag, anser Björn Olsen, som är professor i infektionssjukdomar.

– För det första borde man ha tagit reda på vilken kapacitet man har innan man börjar bestämma sig för olika strategier. Då måste man vinna tid genom att gå in med aktiva åtgärder. Det hade varit att stänga ner i 2-4 veckor.

”Jag hade låst in dem”

Olsen tror att en temporär nedstängning av landet hade gett möjligheten att vinna tid och diskutera fram en lösning på problemet med logistiken. Vilka som ska testas, med vilka metoder och hur man skulle få fram smittspårningsutrustning.

Han säger att han gärna ”satt rätt personer i samma rum” för att diskutera logistikproblem. 

– Det skulle man ha gjort. Det skulle jag ha gjort. Jag hade låst in dem och sagt att de inte fått komma ut förrän de hade löst problemet.

Släppte vi smittspårningen för snabbt? 

– Vi var tvungna att släppa det snabbt eftersom vi inte hade tillräcklig logistik. Hade vi utan politiska förtecken testat i alla grupper i förorten, i city, slumpmässigt eller i drive in. Vad som helst, för allt hade varit bättre än det vi gjorde. 

Tidigare statsepidemiolog Annika Linde var i veckan inne på samma spår:

– Om vi hade stängt ned väldigt tidigt ... då hade vi kunnat, under den tiden, försäkrat oss om att vi hade vad som krävdes för att skydda de utsatta, sa hon till The Observer.

Folkhälsomyndigheten menar att Sveriges mjuka åtgärder infördes för att kunna hålla ut över tid och samtidigt begränsa smittspridning och för att sjukvården inte skulle överbelastas. Kritiker har hävdat att man borde stängt ned landet en period tidigt under pandemin.

– Att vänta på det med hårda nedstängningar har andra länder redan gett upp. Konsekvenserna blir alldeles för omfattande, har Anders Tegnell tidigare sagt.

Enhetschefen Sara Byfors om spridningen av corona i landet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.